София. На 30 октомври в отворено писмо от БАН обявиха,

...
София. На 30 октомври в отворено писмо от БАН обявиха,
Коментари Харесай

Отделянето на НИМХ от БАН отново е на дневен ред

София.
На 30 октомври в отворено писмо от Българска академия на науките оповестиха, че се отдръпват от Споразумението с Национален институт по метеорология и хидрология поради текстове от проектобюджета за 2019 година. Според учените в Преходните и заключителни разпореждания има мощно притеснителни текстове, които опонират на подписаното Споразумение на 18 септември 2018 година Сагата сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките стартира още през април, когато от Института се оповестиха срещу несправедливото систематизиране на бюджетната дотация от страна на Българска академия на науките. От Института даже желаеха да се отделят от Българска академия на науките, само че от Академията в началото възразиха. Последва освобождението на проф. Христомир Брънзов от поста шеф на института. На 10 септември 2018 година Общото заседание на Българска академия на науките отвори пътя за отчасти излизане на Национален институт по метеорология и хидрология от Академията и прекосяването му в нова конструкция, основана от Министерския съвет. Сега от Българска академия на науките възразяват против това Национален институт по метеорология и хидрология да се преобразува в юридическо лице по бюджета на Министерството на образованието и науката, а към него да преминат имуществото и архивът на института. Въпреки че учените приканват просветителния министър Красимир Вълчев да спомага за анулацията на текстовете, това на този стадий може да направи единствено Народното събрание.
На конференция ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски разгласи, че Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да се отдели според разпоредбите на Академията, а не със законов акт, в тази ситуация бюджет за 2019 година. Засега няма други институти, които да са поискали да се отделят от Българска академия на науките. Учените ще изпратят писма до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и до парламентарни комисии, с цел да показват мнението си. Акад. Ревалски опроверга изказванията, че Национален институт по метеорология и хидрология ще спре да работи поради неприятно финансово положение. В Българска академия на науките е пусната и подписка срещу текстовете от проектобюджета, в която единствено за половин ден са се подписали 1000 души. Председателят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева съобщи, че текстовете са противоконституционни и нарушаващи автономията на Българска академия на науките. „ Ако текстовете за Българска академия на науките в проектобюджета се одобряват - има Конституционен съд “, разяснява тя. Проф. Славчева изясни, че след по този начин импортираните текстове доверието е мощно нарушено по тази причина процесът с Национален институт по метеорология и хидрология оттук насетне ще върви мъчно. Учените показаха като краен вид и митинги на улицата, в случай че текстовете за Българска академия на науките се одобряват в този си тип.
Последва и отговорът на Министерството на образованието, което беше медиатор в срещите сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките, и при подписването на Споразумението. „ Гарантираме непрекъсваемост на активността на Национален институт по метеорология и хидрология, сюрпризирани сме от реакцията на Българска академия на науките “, разяснява министър Красимир Вълчев. „ Съмняваме се, че дейностите на Българска академия на науките до известна степен са политически стимулирани “, съобщи просветителният министър. Той посочи, че учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които желаят да останат в Българска академия на науките, ще могат да го създадат. „ Нито за миг не сме нарушавали никакви договорености, Българска академия на науките целеустремено търси борба с страната “, разгласи Красимир Вълчев. Бившият шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов уточни, че от Българска академия на науките в било взето решение за незабавно закриване на Национален институт по метеорология и хидрология. Той изясни, че в Национален институт по метеорология и хидрология е получено писмо на 26 октомври, с което Институтът се уведомява, че е взето решение за закриването му. „ Едно такова закриване опонира на това, което беше контрактувано, а точно закриването да стане с откриването на новия Национален институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката “, съобщи проф. Брънзов.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР