София. На 3 януари стана ясно, че 16 картини, 5

...
София. На 3 януари стана ясно, че 16 картини, 5
Коментари Харесай

Полицията намери 12 от 13-те откраднати картини в София, двама души са задържани

София. На 3 януари стана ясно, че 16 картини, 5 от които на Владимир Димитров-Майстора, 8 на Димитър Киров са откраднати от частен дом в София. Другите произведения също са на известни български художници. Собственик на къщата, от която е осъществена кражбата е Павел Антонов – наследник на племенничка на Владимир Димитров-Майстора. Липсва и цигулка – фамилна благосъстоятелност, както и предмети с нумизматична стойност. Крадците евентуално са влезнали през прозорец на къщата, като притежателят допуска, че това е станало на 30 декември. Той обаче декларирал кражбата в полицията по-късно. Не е ясна цената на откраднатите картини, част от които са взели участие в разнообразни изложения. В Министерски съвет вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че са открити 10 от откраднатите картини. Задържани са две лица, които са откраднали и укрили картините. „ Надявам се да стигнем и до останалата част от откраднатите творби на изкуството, тъй че да ги върнем на притежателя. Лицата, които са съпричастни към това закононарушение да бъдат арестувани и предадени на Прокуратурата и на съда “, уточни министър Маринов. Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи ст. комисар Георги Хаджиев разгласи, че полицията търси още двама участници в кражбата.
Малко по-късно на брифинг в Столична дирекция на вътрешните работи той изясни, че търсените са от ромски генезис с голям брой обири. Първоначално наследникът е завил неналичието на 16 броя картини – 9 на Владимир Димитров – Майстора, 5 на Димитър Киров – ДиКиро, една на Вили Николов, една на незнаен създател и портрет на Майстора. При още един разпит на потърпевшия броя е редуцирана и се оказва, че картините на Майстора са 5, а 8 на ДиКиро. Ст. комисар Хаджиев изясни, че по-късно е направен общ проект за деяние за определяне на причинителите на кражбата. „ В Групово дело „ Национална полиция “ тази заран постъпи оперативна информация по отношение на местонахождението на картините, обект на закононарушението “, добави той, като посочи, че са образувани няколко екипа, които са подхванали издирвателни мероприятия. „ На територията на столицата бяха осъществени претърсвания и изземвания, на един от адресите бяха открити 9 от картините на ул. „ Златовръх “, две от тях в кв. „ Хаджи Димитър “ – на този адрес е открита сабята и цигулката. Една от тях беше предадена непринудено в Главната дирекция “, изясни той и добави, че една картина и пишещата машина се търсят още.
Главен контрольор Ангел Папалезов - шеф на бранш „ Културно-исторически полезности “ към Главна дирекция „ Национална полиция “ добави, че е осъществено заплащане на част от откраднатите картини за над 10 000 лева „ Въздържаме се да споделяме изчезналата картина на кой художник е, с цел да си спестим компликации при издирвателния развой, защото текат доста оперативни беседи и дейности, които се правят с търговци на творби на изкуството в София “, съобщи основен контрольор Папалезов и уточни, че в случай че тази информация се популяризира, ще се затрудни следствието.
Във връзка със арестуваните лица на ул. „ Златовръх “ и кв. „ Хаджи Димитър “, Папалезов съобщи: „ Божидар Нейков и другото лице, което е открито в кв. „ Хаджи Димитър “, са търговци на културни полезности от доста години – най-малко от 15-20 години. Те посредничат при сделки на всевъзможни творби на изкуството и са били медиатори при продажбата на тези картини “, сподели още гл. контрольор Папалезов.
Районният прокурор на София Радослав Димов изясни, че към момента двамата арестувани за откраднатите картини от къща в София са без повдигнати обвинявания. „ Утре материалите по делото ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура и наблюдаващият прокурор въз основата на събраните доказателства ще реши за съпричастността на арестуваните все още лица към действието. Съответно да им бъде повдигнато обвиняване, по кой текст и каква съответна мярка за неотклонение да бъде взета “, разяснява Димов.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР