София. На 2 юни БДЖ – Пътнически превози ЕООД ще

...
София. На 2 юни БДЖ – Пътнически превози ЕООД ще
Коментари Харесай

БДЖ организира атракционни пътувания с парен локомотив между София и Банкя

София. На 2 юни „ БДЖ – Пътнически транспорти ” ЕООД ще даде опция за пътуванe с парен локомотив на всички свои клиенти, които демонстрират интерес към ретро преносимия състав. Това оповестиха от пресцентъра на БДЖ . Възстановеният още веднъж за придвижване парен локомотив от серия 01.23 ще направи два курса сред София и Банкя с пътническа комбинация, за която всеки фен ще има опция да си закупи билет. Инициативата е проведена за да се разпространява историческото завещание на националния железопътен транспортьор.
Първият трен от София до Банкя ще тръгне от Централна гара София в 09.50 часа. В противоположното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Банкя в 13.10 часа.
Вторият трен от София до Банкя ще замине от София в 14.30 часа. В противоположната посока влакът ще тръгне от гара Банкя в 17.30 часа.
Атракционните влаковете ще се движат в състав от пет пътнически вагона, като билетите за тях ще се продават авансово и ще бъдат със наложителна резервация на седящи места.
Цената на билет за трен с парния локомотив № 01.23 сред София и Банкя ще бъде 18.00 лева за пътешестване в двете направления (с включени непокътнати места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват гратис без да употребяват настрана седящо място. Възрастта на децата ще се удостоверява с акт за раждане или копие от него при закупуване на билети.
Националният железопътен транспортьор припомня, че децата на възраст до 10 години наложително пътуват с компаньон.
Продажбата на билети и резервацията на непокътнати места за пътешестване с атракционните влакове ще се прави авансово, като ще стартира от през днешния ден (21 май). Билети могат да бъдат закупени от билетните каси за предварителна продажба на Централна гара София, гара Банкя, както и от железопътните бюра в гр. София, намиращи се в Центъра за сложно транспортно обслужване на популацията (ЦКТОН) в НДК и на ул. „ Гурко ” 5.

Парният локомотив от серия 01.23 е създаден в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 година и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 година локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е избран за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната сбирка „ Железопътно завещание ”. По случай 100-годишнината на жп тракция и хранилище София през 1988 година, 01.23 е възобновен като настоящ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 година локомотивът обслужва влака „ Ориент експрес ” при прекосяването му през България.
През 2003 година локомотивът е възобновен още веднъж за придвижване и към сегашния миг се употребява за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във кино продукции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР