София. Мулешкият чучур е емблематично място, свързано с отбраната на

...
София. Мулешкият чучур е емблематично място, свързано с отбраната на
Коментари Харесай

„Легенди за България“: Превземане на крепостта Цепина и Мулешкия чучур

София. Мулешкият чучур е емблематично място, обвързвано с защитата на крепостта Цепина и борбата против нападащите османски войски през 1373 година Това сподели Свилен Топчиев, ръководител на Сдружение „ Суткя ”, в изявление за предаването „ Легенди за България “ на Радио „ Фокус “ . „ В този миг всички замъци в региона са били завладяни от османските войски. Гаази Даут паша е обкръжил Цепина. Цепинци, които са се били преди този момент за свободата и за защитата на крепостта в местността Куртлуджа, са се прибрали в личната си цитадела и се държат месеци наред. Смята се, че крепостта е отбранявана към 9 месеца “, изясни Топчиев. „ Когато към този момент бранителите на Цепина виждат, че няма никакъв късмет да удържат крепостта вземат решение да я предадат, излизат през тайните проходи и подписват съглашение, контракт с шефа на Пловдивска област Лала Шахим паша. Гаази Даут паша, който е обсадил крепостта, е бил извънредно нервиран, само че той е укротен с една от клаузите на този контракт, в която се споделя, че всички живеещи дават по една жълтица, с изключение на десятъка, за спечелилия - Гаази Даут паша “, добави той.
По думите му, защото локалните хора не са могли да преживеят обстоятелството, че тази съществена цитадела, която в никакъв случай не е била превземана с взлом, въпреки всичко е предадена на турската войска и разрушена, са основали легендата за завладяването й.
Войската Гаази Даут паша не може да превземе крепостта и тогава вземат решение да употребяват ловкост. Те хващат едно малко дете и го затварят при тях със опасност да лишават живота му. Баба му отива да измоли живота на своето внуче и тогава те й споделят – в случай че искаш внукът ти да живее, би трябвало да ни кажеш къде се намират водопроводите, с които се зарежда водохранилището на крепостта. Бабата споделя, че няма по какъв начин да отговори на този въпрос, тъй като вътре са и нейните близки, други, които тя ще съобщи и ще изгубят живота си. Затова тя им споделила, че те сами могат да намерят водопроводите. Трябва да заловен едно муле, на което три дни да дават зоб, т.е. солена храна и да не му дават вода, след което да го пуснат и то ще им уточни къде е водопроводът. След 3 дни мулето отишло на едно място и почнало да рови с копита. Разкопали там, намерили водопровода, прекъснали го, водата за бранителите спряла и след известно време крепостта се предала.
Топчиев изясни, че това място през днешния ден се намира отдясно против крепостта Цепина, по посока на рида Каркария. „ Има дребна чешма, която може да бъде посетена по маркирана пътека от крепостта Цепина. Ако посетителите продължат по същата пътека, ще се качат на една от емблематичните скали – Жълтата канара, от която има невероятна панорама към връх Алабак, Милеви скали, крепостта Цепина, връх Сютка и дефилето в посока към Варвара и Пазарджик “, сподели още Свилен Топчев.

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР