София Mоно стартира днес, 1 юни, на сцената в парка

...
София Mоно стартира днес, 1 юни, на сцената в парка
Коментари Харесай

Вики Терзийска: Най-големият успех на Маргаритка е любовта на децата

" София Mоно " започва през днешния ден, 1 юни, на сцената в парка на Военна академия и ще се организира за 11 път. По традиция там ще забележим едни от най-хубавите театрални постановки, моноспектакли и дребни форми. Тази година в програмата му - новите моноспектакли на Камен Донев и Александра Сърчаджиева, а Аctualno.com е медиен сътрудник на събитието. За повече информация за представленията можете да следите във на " София Mоно " 2021. А в този момент вижте какво ни показа певицата Виктория Терзийска, по-позната като Вики от " Мастило ", която стои зад плана " Маргаритка " дружно с Яна Липованска . Вече съвсем 5 години " Маргаритка " е част от живота на всяко българско семейство с дребни деца и оказва помощ и забавлява. Чрез музика, видео и приказни истории, събрани в книжки, малчуганите се радват на напълно ново авторско наличие за деца на български език. Тази година, като част от фестивала, те ще показват и едноименното си детско зрелище на 5 юни от 18:00 часа.
След триумфа на плана ви " Маргаритка ", включващ албуми, книжки и просветителни видеа (част от тях са 3D), на фестивала " София Моно " 2021 ще визиите и детския си театър. Разкажи ни повече за него?
Мисля, че през последните години се превърнахме в нещо като помощ за младите родители, тъй като с изключение на качествено аудио, което записваме с професионалните гласове на най-известните музиканти в България, пък надграждат това, което децата слушат с мама и тате. Те оказват помощ на родителите да не се " трансформират " в латерни и да не повтарят непрекъснато: " Измий си зъбите ", " Измий си ръцете "... Когато дребните виждат, че техните обичани герои Биби, Мими, Маргаритка и Бухалче вършат тези неща, е по-лесно те да последват образеца им. Представлението ни визира тъкмо такива тематики, като в къси театрални сюжети сред нашите огромни маскоти ние развиваме съответната история и изпяваме песничката, която е отдадена на съответното познание, което децата би трябвало да придобият. Малчуганите в действителност доста се впечатляват от големите маскоти, изобразяващи техните обичани герои. В края на представлението има караоке с двама страхотни водещи, Олег и Доци, които се грижат както за хубавото въодушевление на дребните, по този начин и на родителите. Опитваме се заниманието да е за всички присъстващи без значение от възрастта им. Получава се един дребен празник.

За каква възраст е уместно представлението?
Ние работим за децата от 0 до 6 години. На мен не ми харесва обстоятелството, че дечицата към 3-годишна възраст са третирани като бебета, за които е значимо единствено да бъдат задоволявани най-първичните им потребности. Ние считаме, че децата от 0 до 3 години са изцяло равностойни на своите връстници, които към този момент могат да приказват и да бъдат по-адекватни в съответни обстановки. Макар че към момента не могат добре да се показват, осъзнават протичащото се и се радват, както го вършат по-големите от 3 до 6. Затова сме щастливи, че родители ни се доверяват и имаме доста сътрудници, с които възпитаваме децата в ранна детска възраст. Нещо, за което страната за жалост не поставя огромни старания. Освен това ние сме обществен план. За записите на песничките моите сътрудници музиканти работят изцяло безплатно. Също по този начин от продажбата на нашите албуми и книжки заделяме 20% за построяването на музикални детски площадки, като първата се намира в парк " Редута ". За мен най-голямото благополучие е, че хората правят оценка труда ни, тъй като като родител знам какъв брой може да е мъчно. Нашият план е отдаден на всички деца и се надяваме, че положителното, което вършим, ще е заразно.
Какво ново да чакат децата, а и родителите, от " Маргаритка "?
Току-що издадохме една нова брошура, която е отдадена на съня, защото един от най-големите проблеми за родителите е заспиването на децата. Заради дейното време, в което живеем, започнаха да се появяват термини като супер и свръх интензивност при децата. Тоест те отхвърлят да си починат и да поспят. Започваме и нова поредност, която да оказва помощ за по-лесното научване на цветовете, цифрите, буквите, формите, посоките и частите на тялото. На 1-ви юни е премиерата на първото видео от поредицата " Полезни познания " - " Да научим цифрите ". Много родители ни пишат също, че няма истинска детска песничка за българските букви. Ние би трябвало да се гордеем с кирилицата си, само че за момента няма хубава песничка, с която малчуганите по-лесно да запомнят писмеността.

Заради пандемията децата дълго време бяха лишени от културни събития онлайн. Как съгласно теб им се отрази това?
Моите деца не осъзнаха какво тъкмо се случва, защото те са доста дребни. По-скоро на огромната ми щерка, която предходната година беше на 4, ѝ беше необичайно, че би трябвало да седи пред компютъра и по този начин да се вижда с другите деца от детската градина. Много мъчно ѝ се задържаше вниманието пред екрана, което почтено казано на мен ми хареса, тъй като тя бързо осъзна, че това е краткотрайно. Децата са доста адаптивни. Като цяло цялата тази обстановка се отрази пагубно на учениците, които са по-големи и трябваше да се приготвят за матури. За мен това държане на децата у дома и онлайн образованието ще даде голям отрицателен резултат върху обществото ни, когато те пораснат. Идва едно напълно друго потомство.
Кои са най-важните уроци, на които искаш да научиш дъщерите си?
За мен е значимо те да ме одобряват като техен другар, който може постоянно да им даде съвет, в случай че те го изискат. И който постоянно им мисли единствено най-хубавото. От тук нататък аз се пробвам да ги науча да са положителни хора. И в случай че са здрави и положителни хора, считам, че със знанията, които те получават от живота и от средата, в която живеят, могат да реализират всичко. За мен да си добър човек е главното качество, което би трябвало да имаш и правейки положително, то неизбежно се връща при теб. Може да звучи като факсимиле, само че в действителност е значимо.

Вижте тази обява в Instagram.

 
Какъв е твоят свят и този, който искаш да създадеш за децата?
Моят съвършен свят е светът на свободата, в който престижът на родителя единствено контролира и се грижи някой физически да не пострада. Самите деца доста елементарно могат да вземат решение всевъзможни типове обстановки, защото на тях им е вродено да бъдат положителни. От тук нататък какви стават, за жалост зависи от нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР