София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и

...
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и
Коментари Харесай

Министър Димов подписа първия договор за подобряване качеството на въздуха по Оперативна програма „Околна среда“ с Монтана

София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Монтана Златко Живков подписаха контракт за възстановяване качеството на атмосферния въздух в общината. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите . Това е първият план по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) за истински капиталови ограничения, адресиращи главния източник на замърсяване на въздуха – битовото отопление.
С осъществяването на плана ще се подтикват семействата да преминат към по-екологични форми на битово отопление, вследствие на което ще се понижи количеството излъчвания на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди на територията на община Монтана. Дейностите плануват замяна на отоплителните устройства на семействата, които употребяват уреди с твърди горива, с различни форми за отопление.
Размерът на инвестицията е 10.7 млн. лева, обезпечени напълно от Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “. Срокът за осъществяване на дейностите е 54 месеца.
Днес министър Димов и кметовете на Плевен и Смолян – Георг Спартански и Николай Мелемов, подписаха контракти за стратегии за възстановяване качеството на атмосферния въздух в двете общини. Проектите плануват обмисляне на подобаващи към локалните условия и ефикасни ограничения за повишение чистотата на въздуха и ограничение нездравословните въздействия върху здравето на хората и околната среда. Целта е реализиране и поддържане на избраните в европейското и националното законодателство правила за качеството на атмосферния въздух. Инвестицията по двата контракта е общо 533 390 лева, обезпечени от Оперативна програма „ Околна среда “. Срокът за осъществяване на дейностите е 18 месеца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР