София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с посланика на Великобритания

...
София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с посланика на Великобритания
Коментари Харесай

Заподозрян за случая „Скрипал“ е бил три пъти в България, като едно от посещенията съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев

София. Министър-председателят Бойко Борисов организира среща с посланика на Англия Ема Хопкинс по отношение на появилата се информация, че един от хипотетичните участници в отравянето на Сергей Скрипал е взел участие и в това против българския предприемач Емилиян Гебрев. В срещата участваха още и основният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.
Цацаров изясни, че по случая „ Гебрев “ българските и английските служби работят взаимно по две линии – дали той е токсичен с вещество от фамилията на „ Новичок “ и дали в тази ситуация е забъркан един от обвинените за случая „ Скрипал “.
По отношение на първата линия на следствие основният прокурор изясни, че на този стадий няма данни Гебрев да е токсичен като Скрипал. Цацаров изнесе и всички обществени обстоятелства по случая, съгласно които на 28 април 2015 година след вечеря със свои полски сътрудници Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През идващите два дни в такова положение изпада шефът на компания " Емко ". На 1 май Софийска градска прокуратура е образувала дело за опит за ликвидиране. На 4 май във ВМА с сходни признаци е признат и синът на Гебрев. По време на следствието са взети разнообразни проби и химически експертизи. Заключенията от токсико-химичните експертизи са посочили, че в кафе в дома на Гебрев, както и в храна, която е погълнал неговият наследник, има наличие на инсектицида хлорпирифос. Проверена е и храната по време на работната вечеря, като е открито, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите сътрудници, само че в извънредно ниски количества. Разследването обаче отхвърля тази версия, тъй като този препарат е в доста ниски количества и не може да аргументи тези тежки последствия. Цацаров уточни, че на 4 април 2016 година наказателното произвеждане е спряло заради това, че причинителят не е оголен. „ На 11 октомври 2018 година до мен постъпи писмо на господин Гебрев, в което той декларира, че през март е осъществено нападение против Скрипал и щерка му и показва, че има съображение да смята, че отровата, която е употребена и в българския случай, е от фамилията на „ Новичок “. Искането му е да се възобновят дейностите и по този начин на 15 октомври следствието бе обновено. След това бе осъществено следното – сред основния прокурор, външния министър и ръководителя на ДАНС беше подписано съглашение за основаване на взаимен екип за следствие на случая. До сегашния миг са извършени 13 разпита на очевидци. При собствен разпит Гебрев тогава за първи път споделя, че е поискано от него проучване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така че до този миг – 16 октомври 2018 година, за прокурорския екип за такова нещо не е известно. Резултатите незабавно са изискани от ВМА. Разполагаме с цялостния текст на резултатите от проучването. Заключението е, че се удостоверяват следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат съответни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити вещества, които да са свързани със листата на Конвенцията за химическите оръжия “, изясни Цацаров.
Главният прокурор уточни, че втората линия на следствие по случая „ Гебрев “ е обвързвана с съветския сътрудник с псевдоним „ Сергей Фодотов “, който е бил три пъти в България през 2015 година, като едно от визитите му съответствува с отравянето на българския предприемач. Цацаров напомни, че английските управляващи са оповестили трима чиновници на съветските секрети служби, които смятат за забъркани по случая „ Скрипал “. „ Двама от тях се смятат за причинители, а един – за помощник. При осъществяването на съответните инспекции е открито, че първите двама не са влизали на българска територия за интервал от 10 години. Третият, който е с псевдоним „ Сергей Федотов “, обаче е посетил България три пъти – на 5 февруари 2015 година влиза със аероплан в София и излиза по същия метод на 22 февруари 2015 година На 24 април 2015 година влиза със аероплан от „ Летище Бургас “ и я напуща на 28 април 2015 година още веднъж със аероплан. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 година със аероплан през " Летище София ", като на 29 май 2015 година дружно с различен съветски жител е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия “, изясни Цацаров. Той уточни, че при едно от тези пътувания е налице съвпадане с времето, в което е токсичен Гебрев. „ Министерство на вътрешните работи и ДАНС работиха по определяне на маршрута на „ Федотов “ и са открити всички моменти от неговото престояване на българска територия “, съобщи основният прокурор.
Вътрешният министър Младен Маринов посочи, че в цялостен синхрон продължава работата за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на съветския жител у нас. Посланикът на Англия Н. Пр. Ема Хопкинс разяснява, че английските управляващи работят от няколко месеца взаимно с българските по случая „ Гебрев “. „ Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски сътрудници са от първостепенна значимост за нас. И ще продължим това следствие и следствието по случая „ Скрипал “ и след „ Брекзит “, сподели още тя.
По-късно ръководителят на ПГ на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов посочи, че в сряда Комисията за надзор над службите за сигурност ще изслуша способените органи и институции по случая. „ Това, което разбираме за пребиваването на индивида, който е засечен по случая „ Скрипал “ у нас, е доста притеснително. Несериозно е изказванието, че това е солова акция. Такива хора не вършат солови акции, такива хора вършат акции, в случай че са били с такава цели с поддръжката на страната “, съобщи Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР