София. Международни циркови спектакли, български артисти и разнообразни циркови работилници

...
София. Международни циркови спектакли, български артисти и разнообразни циркови работилници
Коментари Харесай

София: Международни циркови спектакли, български артисти и разнообразни циркови работилници в Международен фестивал за съвременен и социален цирк в България – „Мини Арт Фест“

София. Международни циркови спектакли, български актьори и разнородни циркови работилници в 9-тото издание на единствения Международен фестивал за актуален и обществен цирк в България – „ Мини Арт Фест “. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община .
Деветото издание на Международния фестивал за актуален и обществен цирк в България " Мини Арт Фест “ ще бъде намерено на 1 юни (събота), в 10.00 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два следващи дни, под мотото “Подарък за децата на София ”, дребни и огромни фенове на цирка ще могат изцяло гратис да се забавляват с интернационалните циркови спектакли, представления на някои от най-хубавите български актьори и разнородни циркови работилници.
На 1 юни фестивалът ще бъде открит от Н.Пр. Сьорен Якобсен, дипломат на Кралство Дания в България (дипломатически патрон на фестивала) и обичайния сътрудник на събитието – „ Цирк Твас “ (CirкusTvaers) от Дания, който ще показа своя театър на публиката в двата фестивални дни.
На 2 юни програмата на „ МИНИ АРТ ФЕСТ “ 9 ще продължи в кв. “Факултета “ (75 ОУ “Тодор Каблешков “), където ще се проведат разнородни тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл, в които могат да се включат всички искащи.
„ С този акт Фондация “Мини Арт ”, уредник на фестивала, още един път декларира готовността си, със силата на цирка, да оказва помощ на деца и младежи от разнообразни обществени групи в риск “, споделя Гео Калев – създател на фондация „ Мини Арт ”.
Безспорният задграничен акцент в програмата са двата поредни пърформанса на 1 юни. От 19.00 ч. всички искащи ще могат да видят френското цирково-театрално зрелище “Фрийкове “ на Пол Кийтън, учредено на придвижване, операция на обекти и магия. От 20.00 часа същата вечер, още веднъж навън в парка зад хотел „ Хилтън “, ще се играе спектакъла „ Lonely Circus “ – един от най-препоръчваните акценти в програмата на фестивала тази година.
На 1 юни от 20 часа ще се играе цирков театрален разговор “Падам – Паднах – Паднал “ – колаборация сред актуалния цирков актьор Себастиан Льо Гуен и електро-акустичния музикант Жером Хофман.
Сред наложителните акценти в програмата ще бъде и юнисайкъл шоуто на един от създателите на обществения цирк в България - Галина Риом-Ройбек. Галина е родена в България, само че израства в Дания, преди да се завърне и да взе участие интензивно в идеите на фондация „ Мини Арт “.
Социалният цирк е идея, която спомага за личностното развиване на лица от рискови групи и тяхната пълноценна интеграция в обществото. Фондация “Мини Арт “ работи с деца от домове за настаняване от фамилен вид в кв. “Надежда ” - “Алеко Константинов ” и “Иван Вазов ” - и възпитаници от СОУ 101 “Бачо Киро ” в София.
За втора поредна година в границите на фестивала фондация “Мини Арт “ провежда и интернационална конференция за развиване на актуалния и обществен цирк в България. Темата на тазгодишното издание ще бъде “Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 година “. Конференцията ще се организира на 3 юни, понеделник, от 17.00 часа, във Френския институт в София.
„ Мини Арт Фест “ 9 ще има своето самобитно продължение и в Пловдив, на 4 и 5 юни, като част от плана OdysséKaravana в границите на Европейската столица на културата 2019.
Цялата стратегия на фестивала вижте тук: https://miniartfest.com/programa-2/
Мини Арт Фест 9 се осъществя от Фондация „ Мини Арт ” с поддръжката на Столична община, София - Европейска столица на спорта, Френски институт, Театроскоп, Цирк ТВАС и ресторант Файрус.
С поддръжката на Булгед, Би Колор, Център за градска подвижност, Фекат Цирк – Етиопия, Диво Пиво, Лоли Караван, Клуб Каркасон, Фондация Open София.
Проектът " Социален цирк за Надежда " е част от програмата на „ Мини Арт Фест ” 9, извършва се със финансовата поддръжка на Столична община, Програма " Европа " 2019 от Фондация " Мини Арт " в партньорство с Френския институт в София и регион „ Надежда ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР