София комикс експо - 2024“ ще се проведе от днес

...
София комикс експо - 2024“ ще се проведе от днес
Коментари Харесай

Сто автори участват в София комикс експо - 2024“

„ София комикс експо - 2024 “ ще се организира от през днешния ден до 3 юни в Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „ Шипка “ 6. Четвъртата национална галерия на българския комикс е отдадена на историческите комикси, а в нея са включени произведения на повече от 100 създатели, оповестяват уредниците.

От екипа прецизират, че в експозицията създателите са разграничени в три групи съгласно интервала на основаване - от 30-те години до 1944 година, от 1945 до 1990 година и от 1990 година до наши дни. 

„ През 1940 година в брой 22 на вестник „ Чуден свят “ е оповестено следното известие: „ В идващия брой на „ Чуден свят “ стартира в илюстрации най-хубавата поема на огромния български публицист Петко Р. Славейков – „ Изворът на белоногата! “ Името на художника е Пена Генева! Така че първият отпечатан български исторически комикс е нарисуван от жена! “ – написа в каталога към изложбата Петър Станимиров, секретар на секция „ Комикс “ към СБХ, уредник на изложбата.



„ Освен разказите в картини на чисто исторически тематики добавихме и уестърните, както и някои фантастични истории, чието деяние се развива в избрана ера, изхождайки от разбирането, че за основаването на исторически комикс е належащо да се направи авансово изследване на времето, в което се развива действието, с цел да се пресъздаде безапелационно и правилно, като носи и в допълнение знание за читателя.

На тези критерии дават отговор и някои комикси, рисувани в смешен жанр, и те също са включени в изложбата. Вярваме, че сходен метод при избора на комиксите е правилният път към представянето на неизчерпаемото многообразие, което деветото изкуство предлага на своите фенове “, споделя художникът Александър Въчков. 



От СБХ означават, че към изложбата е публикуван цялостен азбучник с текстове от Александър Въчков и Петър Станимиров. Те допълват, че Националната галерия на българския комикс се организира на всеки две години и се провежда от секция „ Комикс “ към СБХ. Паралелно с творбите на български художници ще бъдат показани и исторически комикси от Румъния и Сърбия.



На откриването ще участват представители на колегията от двете страни, с които българските създатели поддържат креативен и другарски връзки. От СБХ означават, че през 2016 година е осъществен първият интернационален план взаимно със сценариста от Сърбия Марко Стоянович. Поредната, осма книга от известната поредност „ Вековници “ е нарисувана от 13 български художници. През 2023 година модерни български създатели участваха със 140 пана в галерия в Брашов, Румъния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР