София. Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на БАН

...
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на БАН
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети раннонеолитното селище в кв. Слатина

София. Кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски ще посетят на 19 юли в 14.15 часа раннонеолитното населено място в кв. " Слатина ", с цел да се срещнат с последните открития, направени през сегашния археологически сезон. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община. В инспекцията ще взе участие и зам.-кметът Тодор Чобанов. Проучванията се правят от екип археолози от Националния археологически институт с музей – Българска академия на науките, управителен от чл.-кор. Васил Николов.
Селището Слатина има обща повърхност 300 декара и се намира на територията на научния комплекс на Българска академия на науките на ІV км. Според археолозите то датира от интервала 6 000 – 5 500 година прочие Хр. и е едно от най-ранните селища в Югоизточна Европа, обитаемо от първите земеделци и скотовъдци на континента.
Проучванията на селището са стартирани от чл.-кор. Николов през 1985 година и не престават до 1997 година През 2013 година са възобновени по концепция и с финансиране на Столична община. Резултатите от археологическите разкопки на Слатина се учат в редица непознати университети.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР