София. Жалба срещу обществена поръчка за 49 хил. лв. бави

...
София. Жалба срещу обществена поръчка за 49 хил. лв. бави
Коментари Харесай

Жалба срещу поръчка за 49 хил. лв. блокира инвестиции за 230 млн. лв. в индустриалната зона край София

София. Жалба против социална поръчка за 49 хиляди лева бави реализирането на 7 капиталови плана на обща стойност над 230 млн. лева в Икономическа зона Божурище, оповестяват от „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД .
Предмет на поръчката е планиране на уличната техническа инфраструктура на териториите от Фаза 2 на икономическата зона край София, като прогнозната й стойност е 96 000 лева След оповестяването на търга предложения са подадени от 8 компании и според посочения аршин за оценка „ най-ниска цена “ Национална компания Индустриални зони /НКИЗ/ избира реализатор при ценово предложение от 49 хиляди лева
Следват тъжби от класираните на второ и трето място в Комисия за защита на конкуренцията, като решението на Комисия за защита на конкуренцията е напълно в интерес на НКИЗ – мнението е, че компанията е спазила процедурата и напълно вярно е избрала изпълнителя. Сега компаниите, неспечелили поръчката, апелират решението пред Върховния административен съд (ВАС). На този стадий това забавя проектирането на част от пътната инфраструктура на зоната с над 4 месеца. Очаква се установяване на дата за съвещанието на Върховен административен съд, което на процедура може да е в средата на 2018 година
Обжалването на поръчката за тази част от уличната мрежа на Икономическа зона-Божурище, и забавянето на делото във Върховен административен съд ще засегне работата по 7 контрактувани от НКИЗ капиталови плана на обща стойност над 234 млн. лв., заяви изпълнителният шеф на НКИЗ госпожа Антоанета Барес пред Фокус.
Инвеститорите, чиито терени граничат с тази част от инфраструктура в зоната, са задгранични и български, като някои са в напреднала фаза на създаване на обектите си. Без нужната инфраструктура не могат да ги вкарат в употреба и да стартират да работят. И по този начин една социална поръчка за под 50 000 лева стопира за неопределен срок вложения за стотици милиони. Това са съществени компании, огромна част от които са сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията, показват още от НКИЗ.
Проблемът се корени в стопански и правно голословните тъжби от една страна и бавното гледане на тези каузи във Върховен административен съд от друга.
„ Има „ професионални “ жалбоподатели, които нападат решения по публични поръчки с мотив и без мотив. Публична загадка е, че тези тъжби постоянно са свързани с междуфирмен рекет. Жалбоподателите злоупотребяват с ниските такси на Върховен административен съд, които не са директно обвързани с материалния интерес, и нападат решения по публични поръчки постоянно без действителни причини.
Съдебните такси са ниски и водят до всеобщо обжалване на публични поръчки, без значение дали има съществени учредения. Например за поръчки до 1 000 000 лв. таксата, дължима към Върховен административен съд, е 425 лева В резултат и на това съдиите от Върховен административен съд са претрупани с работа и делата се бавят по половин година и повече. Това безусловно връзва ръцете на държавните компании и институции “, описа Антоанета Барес – изпълнителен шеф на НКИЗ в изявление за " Фокус ".
Същевременно ползата от страна на непознатите вложители пораства. Положителното е, че и български предприятия се разрастват и влагат в лични терени и здания, където да нареждат производствата си за непрекъснато.
В момента НКИЗ води диалози с няколко български компании с интерес към позициониране в Икономическа зона София-Божурище.
Всички те се оглеждат по какъв начин стартира построяването на инфраструктурата във втората фаза на зоната. Интересът от страна на задграничните вложители също е огромен – най-вече от европейски страни, да вземем за пример Германия. Запитвания постъпват и от полски, гръцки и турски компании, които търсят разширението си към Европейски Съюз.
„ България е измежду желаните дестинации за доста непознати компании. Имотите на НКИЗ са забавни поради опцията да се построи нужната инфраструктура, което е значимо изискване за позиционирането на дадена инвестиция “, показва Антоанета Барес, изпълнителен шеф на националната компания.
В зоните на НКИЗ към този момент работят или сега построяват предприятия, хранилища, логистични центрове, хай-тек офиси и други компании от Германия, България, Гърция, Австрия, Израел, Турция, ОАЕ и други
От НКИЗ приканват за народен метод в решаването на казуса с всеобщите обжалвания и забавянето на правосъдните решения по тях.
Същевременно, с цел да преодолее описаните компликации, компанията към този момент има цялостна смяна в метода на работа - изпреварващо създаване на нужната инфраструктура. „ До този миг правилото беше първо да се нарежда вложител и по-късно да стартираме да построяваме инфраструктура до съответния терен “, изяснява Антоанета Барес. Това е заложено в първичната идея за развиване на държавните зони. Според Барес обаче, този метод също слага компанията в обстановка на догонване на вложителите, чийто периоди са много амбициозни.
Компанията към този момент подхваща ограничения за пускане на проектирането и построяването „ ан блок “ на основните артерии във Фаза 2 на зоната, тъй че вложителите да стъпват на подготвена инфраструктура.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР