София. Има много легенди и предания за планина Славянка. Това

...
София. Има много легенди и предания за планина Славянка. Това
Коментари Харесай

„Легенди за България“: Легенда за името на планина Славянка

София. Има доста митове и предания за планина Славянка. Това е и една от най-кръщаваните планини у нас. Тодор Балтаджиев, ръководителят на туристическо сдружение „ Славянка “ в изявление за предаването „ Легенди за България “ по Радио „ Фокус “. „ Ще се опитам да ви предам две по-значителни и по-съществени митове, които съставляват интерес за аудиторията “, изясни Балтаджиев.
Легенда споделя за Илия (Али) Страшника, пастир и бранител на локалното население в Славянка, който имал чета и поддръжници. Неговата обичана се казвала Мария. Със своята чета той задължавал богатите и чорбаджиите да заплащат повинност на селяните, а непокорните ги наказвал със гибел. Турците и чорбаджиите недоволствали от него. Решили да изпратят ферман до султана и да го помолят да ги отърве от този човек. Какво ли не давали турците, с цел да го заловят – пробвали с подкупи, с изменничество, само че всичко било на вятъра. Накрая създали засада и заловили Мария, а дружно с нея и четата на нейния обичан. Изпратили обръщение до него да се съобщи. Илия върнал отговор: „ Ще се предам, само че би трябвало да извършите три мои стремежи “. Турците се съгласили, само че и той би трябвало да извърши едно тяхно. Така Илия се предава. Първото му предпочитание е било да освободят четата, второто - да освободят Мария, третото - да обещаят да не закачат мирното население. Турците се съгласили изпълнили и трите му стремежи. В подмяна поискали Илия да изкачи планината до върха й с ботуши, цялостни с катран или борова смола. Ако успеел щели да му подарят живота. Илия обул ботушите, само че когато стигнал до върха пафнал и починал.
„ За това – от Илия и ботуши - Али ботуш. В продължение на тази легенда село Парил се назовава по този начин, тъй като му парило на краката. А сега в планината Алиботуш има околност „ Марина поляна “, където се допуска, че е била хваната Мария “, добави Балтаджиев.
Той описа, че в друга легенда се приказва за Али Турчина, който имал над 15 хиляди животни:
Всяка година той провел пазарище в региона на планината и пазарът продължавал, до момента в който не напълнел ботуша си с лири. Харамиите разбрали за този негов номер и решили да му откраднат парите. По време на един зной, в който всички хора били позадремали в най-големия кипеж на пазара, харамиите запалили пожар в житните ниви. Хората се разтичали да избавят житото, като дружно с тях тичал и Али Турчина. Тогава харамиите взели ботуша и почнали да бягат. Хората, които пазели ботуша не могли да кажат „ Али, откраднаха парите “ и почнали да викат: „ Али, откраднаха ботуша, Али, откраднаха ботуша “.
След харамиите го надхитрили, Али ги благословил като им споделил: „ Халал да ви е “.
„ След това пазарът стартира да се организира в разнообразни близки села, като сега продължава в град Гоце Делчев през последните две седмици на септември “, сподели още Тодор Балтаджиев.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР