София и Скопие са съпричастни в обща трагедия, въпреки политическите

...
София и Скопие са съпричастни в обща трагедия, въпреки политическите
Коментари Харесай

Премиерите на България и РСМ: София и Скопие са съпричастни в обща трагедия

София и Скопие са съпричастни в обща покруса, макар политическите въпроси сред тях. Това обръщение насочиха министър председателите на двете страни Зоран Заев и Стефан Янев. Те размениха съболезнования във връзка двата случая, станали с няколко часа разлика - починалите в старческия дом в село Рояк и злополуката на автомагистрала " Струма ". По думите на Заев, злополуката ще окаже въздействие върху връзките, само че той се надява да е за положително.

Информиран още през нощта за случая от българските министър председател и президент, Зоран Заев дойде тази заран, с цел да получи на място информация за нещастието и да види оживелите. С него бяха и министрите на опазването на здравето и външните работи на Република Северна Македония.

" Наистина имаше бърза реакция на здравните управляващи тук. Това, което видяхме, е че всички са получили съответна здравна помощ ", съобщи Буяр Османи, министър на външните работи на РСМ.

Заев благодари на българските управляващи и отхвърли да спекулира с информацията досега.

" Ще оставя на българските специалисти и експерти да създадат разбори за аргументите за случая ", добави Зоран Заев.

" Трагедия, която ни раздруса и сложи условия пред българската страна да реагира доста бързо и да направи вероятното на първо време да се проверява този пътен случай, какви са аргументите ", сподели Стефан Янев, длъжностен министър-председател.

Малко по-късно двамата министър председатели се срещнаха в Министерския съвет и излязоха пред медиите обединени в мнението, че нещастията са общи и те са това, което прави хората и съпричастни. Стефан Янев и Зоран Заев увериха, че тежкият случай няма да се отрази на политическите връзките сред двете страни.

Зоран Заев посочи, че България и Република Северна Македония са дружно в положително и неприятно, че двете страни са първи съседи, приятелски нации и би трябвало да си оказват помощ.

" Днес е необикновен ден, ден за проява на нашата съпричастност и на първо място да погледнем нашите дълбоки човешки корени, които са в основата на положителните ни междусъседски връзки с Република Северна Македония и в тази връзка в чисто политически аспект дали и по какъв начин ще се развият връзките и диалозите сред двете страни, аз постоянно съм твърдял и вярвал в разговора, в метода, по който подхождаме почтено и намерено с държавното управление на РСМ, и в този дух на неприкритост се надявам да търсим решението, тъй че да бъде взаимно преференциално за двете страни и в полза на народите, които живеят от двете страни на българо-македонската граница ", добави Стефан Янев.

От президентската институция оповестиха, че Румен Радев и Зоран Заев са се срещнали и са декларирали, че България и Република Северна Македония са дружно в скръбта си за починалите при тежкия пътнотранспортен случай на автомагистрала " Струма ".

" Заедно сме с нашите братя от Република Северна Македония, скърбим дружно в тази покруса и се надяваме оживелите да се възстановят допустимо най-бързо. Виждате, че българската страна прави всичко належащо за оказване на помощ за лекуване и за откриване на аргументите за тези два тежки случая ", сподели още президентът Румен Радев.

През целия ден пред македонското посолство в София жители оставят цветя и играчки в символ на състрадание към тъгата на фамилиите на починалите в злополуката.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР