София и някои големи градове в България ще бъдат блокирани

...
София и някои големи градове в България ще бъдат блокирани
Коментари Харесай

Другите от автобусния бранш излизат на свой протест, двата лагера в караница, едните обаче пеят фалшиво...

София и някои огромни градове в България ще бъдат блокирани от следващия митинг в транспортния отрасъл. Ако преди дни по улиците бяха камиони и рейсове на компании, които са срещу закон да основава Българска автомобилна камара, която да управлява сектора, в този момент недоволството си ще изрази другата страна в разногласието – тези, които желаят новата конструкция.

Премиерът Бойко Борисов изиска евакуиране на законопроекта, до момента в който превозвачите се схванат за компромисен вид. Засега обаче двата лагера най-вече мерят сили в реториката и автопарка, който могат да ангажират за акциите си.

Какви са настояванията на днешния митинг? „ Да се съблюдава Конституцията на тази страна. След като един закон е импортиран от огромна група депутати е обикновено той да бъде публично разискван и на база на причините да бъде признат, отритнат и изменен – а не посредством махленски напън и манипулативно поднасяне на информация на премиера”, сподели пред камерата на bTV Христо Христов от КРИБ.

Работодателската организация поддържа основаването на камара.

Днес митингът ще стартира след 10 ч., като в София камиони и рейсове ще бъдат на „ Цариградско шосе” и в региона на храм-паметника „ Свети Александър Невски”.

„ Беше импортиран един законопроект в Народно събрание, като нашите сътрудници от автобусния отрасъл, една част от тях, реализираха невиждан напън върху законодателната власт този законопроект да бъде изтеглен”, уточни в студиото на „ Тази сутрин” Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

Според него в законопроекта в действителност има противоречиви текстове, само че мястото на дебата е в Народното събрание.

Председателят на Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза Магдалена Милтенова го репликира, като уточни, че на съвещание на парламентарната комисия по превоз точно представители на протестиращите през днешния ден са признали, че те са написали законопроекта, който в този момент ще пазят на улицата – изказване, което Арабаджиев изрично отхвърли.

Милтенова уточни, че камарата ще управлява целия отрасъл, като личният й надзорен съвет е едвам от четирима души плюс министъра на превоза, който обаче е единствено със консултативен глас. Освен това той ще издава лицензи единствено по предложение на новата конструкция.

Има европейски правила, които браншът извършва. Ние, вместо да правим промените, които би трябвало да се извършат в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация”, се опитваме да ги прехвърлим в една частна структура”, акцентира Милтенова. Тя напомни, че по Конституция никой не може да бъде длъжен да взе участие в професионално съдружие, а тъкмо това се случва с предлагания законопроект, който задължава превозвачите да се включат в нарочна Камара.

Арабаджиев уточни, че вероятен вид е участието в камарата да стане непринудено. Според него обаче без закон, който да регламентира връзките сред сектора и страната, превозвачите може просто да се обединят в следващата организация, която не може да отбрани ползите им.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР