София. Храмът Св. Рождество Богородично“ е една от църквите в

...
София. Храмът Св. Рождество Богородично“ е една от църквите в
Коментари Харесай

Свещеник Илиян Алексиев: Храмът „Св. Рождество Богородично“ е една от църквите в България, където се пази частица от Светия кръст

София. Храмът „ Св. Рождество Богородично “ е една от църквите в България, където се пази парченце от Светия кръст. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ духовник Илиян Алексиев - ръководител на храма „ Св. Рождество Богородично “ в София.
“За нас е огромна наслада, че по божий промисъл това нещо е съумяло да стигне до нас. Всички знаем, че има единствено няколко такива частици в цяла България. Нейната достоверност е потвърдена, защото е минала през доста сигурни проучвания. Беше ни дарена от някогашния „ министър без портфейл “ – Божидар Димитров, когато още оглавяваше Историческия музей, съпроводена със документ, подписан персонално от Вселенския Патриарх, и грамоти, че това нещо в действителност е по този начин ”, сподели още той.
Свещеник Илиян Алексиев дефинира смисъла на тази парченце като голямо. „ Това е по този начин, тъй като да се докоснеш до живототворящия кръст, който има неизтощима мощ поради това, че на него е било тялото на нашия избавител, проляло избавителната си кръв за всеки нас – това е реликва, която по божествена промисъл ни беше дарена. Това е еднакво на всички останали чудотворни мощи и икони, които има по целия свят. Така че за нас това е голяма наслада. Предстои с течение на времето да бъде направена специфична мощехранителница, с цел да пази частицата и по този начин да се даде повече публичност, с цел да може повече православни християни в кръстовите празници през годината да могат да идват и да се допират до тази реликва “, сподели той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР