София. Гражданите би трябвало да имат по-голяма защита, когато насреща

...
София. Гражданите би трябвало да имат по-голяма защита, когато насреща
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите се нуждаят от още по-голяма защита при придобиване на стоки и услуги от физически лица

София. Гражданите би трябвало да имат по-голяма отбрана, когато отсреща стои някой, който не е търговец по занимание, тъй като тогава вероятността да придобият нещо, което не дава отговор на описаните характерности, е по-голяма. Необходимо е физическите лица, които оферират за продажба артикули и услуги в Интернет, да бъдат третирани като търговци, тъй като те в действителност реализират комерсиална активност и това става все по-често събитие. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Директно “ по телевизия BG On Air във връзка наложена от контролния орган глоба на физическо лице, което след продажба посредством платформа в Интернет не е почело желанието на купувача да се откаже от договорката и да си получи назад парите, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
След осъществена инспекция по жалбата на потребителя КЗП е съставила акт за неуваженото право на отвод в 14-дневния период и за други нарушавания, за всяко от които е издала наказателно разпореждане на обща стойност 1600 лева Въз основа на произнасянето на контролния орган стартира дело в Районния съд във Варна, което по-късно стига до Административния съд. Последният насочва питане до Съда на Европейския съюз за пояснение на Директивата за нелоялните търговски практики - дали публикуването от записано в Интернет физическо лице на разгласи за продажба на артикули е деяние на търговец към консуматор. Заключението отпреди няколко дни на генералния юрист, е че такова лице не може да се квалифицира като търговец, само че към момента се чака произнасянето на Съда.
„ Ние опитахме да създадем пробив в настоящата нормативна уредба, като ясно си даваме сметка, че тя не е достигнала равнището, на което би трябвало да се намира от позиция развиването на този вид връзки в онлайн средата. То е извънредно динамично, обществените мрежи даже към този момент имат специфични бутони, които пращат непосредствено в „ комерсиална среда “, разяснява Маргаритов. Той уточни, че все още законодателството не дефинира като търговци физическите лица, които в обществени мрежи и интернет платформи оферират разнообразни артикули. А оттова следва и усложнението те да бъдат глобени, когато са позволили нарушаване.
Председателят на КЗП счита, че и при комерсиалните оферти от физически лица би трябвало да има ясна информация за характерностите на стоките, тяхната цена, цената за доставка, както и да е допустимо да се упражни правото на отвод в 14-дневен период, на претенция при недостатък на стоката и така нататък „ Не можем аналогично да използван всички правила, които важат за онлайн търговците към физическите лица, които оферират артикули или услуги в обществените мрежи. Но от наша позиция преди всичко е значимо да подсигуряваме на хората, че когато видят такива разгласи, те ще бъдат търговски предложения с всички нужни реквизити. И второ – да се съблюдават наредбите на законодателството – настоящото и бъдещото, което ще регистрира в по-голяма степен това, че потребителите имат избрани права “, уточни Маргаритов.
Той изясни, че препоръчаното неотдавна от Европейската комисия потребителско законодателство планува въвеждането до една година на по-детайлна уредба на онлайн търговията и отговорностите, които имат и двете страни в такава договорка. Допуска се, че е допустимо и потребителите да упражнят превратно своите права. Например, известно време да използват стоката, а по-късно да изискат да я върнат или пък да я заменят със напълно друга. Маргаритов призна, че в някои от въпросите, с които Комисията се е сблъсквала, са точно такива и в тях от време на време не става въпрос единствено за нарушавания на потребителското законодателство, а и за измами, които се глобяват от наказателното право.
Предложението за новото потребителско законодателство пристигна откакто европейските институции насочиха зов с положителен уклон към огромните обществени медии да носят по-сериозна отговорност за комерсиалното взаимоотношение, което се случва на тяхна територия, напомни Маргаритов. Той изрази мнение, че те са реагирали съответно и тъй като са си дали сметка, че в един миг самите те могат да бъдат залети от тъжби и да се чака от тях да бъдат и надзорен, и правораздаващ орган.
В умозаключение Маргаритов уточни, че до влизането в действие на новата законодателна наредба, чака по отношение на съответния дискутиран в предаването проблем съдът в Люксембург да се произнесе в посока, че физическите лица, които оферират в Интернет персонални или добити от някъде артикули по-скоро правят комерсиална активност и надлежно носят отговорността, която носи и всеки един онлайн търговец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР