София готви въвеждане на забрана “цапащи автомобили” да влизат в

...
София готви въвеждане на забрана “цапащи автомобили” да влизат в
Коментари Харесай

ГЕРБ готви забрана за стари коли в центъра на София

София готви въвеждане на възбрана “цапащи автомобили” да влизат в центъра на столицата през зимния сезон, като най-рано се чака да влезе в действие идната зима. Тя обаче няма да важи за притежателите на такива коли, живеещи в границите на бъдещата нискоемисионна зона. Първоначално концепцията на общинските съветници от ГЕРБ е била ограничаването да важи единствено за дните със мощно застрашен въздух, само че най-после се е стигнало до настоящето предложение за специфична разпоредба за установяване на така наречен нискоемисионни зони. Предстои внасянето на плана за утвърждение в Столичиня общински съвет, стана ясно от изявления на общинския консултант Зафир Зарков в сряда.

Къде се плануват да са зоните и кой ще бъде стеснен?

Зоните със забрани ще са историческият център на града и региона към него.

" Разглеждаме въвеждането на две нискоемисионни зони в София, в които да се наложат ограничавания за влизане на замърсяващи коли. Първата включва историческия център, а втората е със доста по-широк обсег ", посочи Зарков по време на интернационална конференция.

Предвижда се колите с мотори по стандарт “Евро 1” и част от “Евро 2” да не влизат в зона център в зимните месеци. “Според изследванията те съставляват към 30% от всички коли в града.”, сподели още Зафиров.

Все още не е ясно от по кое време тъкмо ще стартират да действат зоните, само че Зарков не изключи опцията следващата година да има работещи нискоемисионни зони в столицата.

“На идващия стадий групата от коли, попадащи в неразрешения лист, ще бъде разширена. Предложението е за живущите в зоните да няма ограничения” сподели още Зафир Зарков. Но е значимо да дадем една прогноза на жителите по какъв начин тази зона ще се развива във времето и кои коли ще попадат под рестрикции за влизане, с цел да могат хората да създадат своите проекти. ", посочи той.

Въвеждането на зоните с ограничавания за " цапащи коли” е една от ограниченията в Програмата на Столична община за възстановяване на качеството на въздуха 2021 – 2026 година В началото на 2021 година Народното събрание одобри промени в Закона за качеството на атмосферния въздух, които дадоха спомагателни пълномощия на общините да вкарват нискоемисионни зони. Въвеждането на такива зони в София беше постановено и с решение на съда като мярка за понижаване на превишенията на фини прахови частици (ФПЧ).

През предходната зима няколко пъти София се подреди измежду градовете с най-мръсен въздух през зимата, като даже засенчи Делхи в Индия.

Подготовката към този момент е в ход, ще има европари за електрически автомобили

" Към момента е построена базовата инфраструктура за надзор на зоната, върви и процесът на слагане на стикери на колите с годишния им механически обзор ", сподели още Зафир Зарков. Наред с това към този момент са сложени камери за разчитане на номерата на колите и нарушителите ще бъдат глобявани. Остава последният стадий – документът да бъде импортиран в общинския съвет и разискван с всички заинтригувани страни.

Общинският консултант на ГЕРБ уточни, че в плана на новата стратегия “Околна среда” 2021-2027 е заложено финансиране на закупуване на по-екологични коли. В елементи е заложено подкрепяне за закупуването на електрически автомобил с до 30% от цената му. Субсидирането обаче е с таван и помощта не може да надвишава 6135 евро. Помощта ще може да се получава единствено при покупка на електрическите автомобили на лизинг, с цел да се подсигурява, че возолито няма да бъде препродадено. Целият запас по бъдещата стратегия е 30 млн. евро.

От думите на Зафиров стана ясно, че, в случай че на един автомобил в допълнение е инсталирана газова уредба, ще бъде разпознат като бензинов. Причината е, че няма по какъв начин да се подсигурява, че ще се движи единствено на газ.

За следващ път бяха изкарани и остарели данни, че замърсяването на въздуха в София се дължи най-вече на битовото отопление, а по-късно на автомобилното замърсяване.

София с повече коли от междинното в Европейски Съюз

В София има високо равнище на моторизация от 663 автомобила на 1000 души при 450 на 1000 в Европейски Съюз, уточни Йоан Бернард, старши откривател в Международния съвет за чист превоз (ICCT). Той съобщи, че нискоемисионни зони има или скоро ще бъдат избрани в над 300 европейски градове, в това число Лондон, Париж и Брюксел.

В Стокхолм качеството на въздуха е неприятно единствено в един ден през август, когато има ревю на ретро и спортни коли, съобщи на конференцията Катарина Рангнит, дипломат на Швеция. Тя съобщи, че Швеция е решила да следва много по-строгите условия за качество на въздуха на Световната здравна организация, а не тези на Европейски Съюз.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР