София. Гордея се с това, че на мен се падна

...
София. Гордея се с това, че на мен се падна
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев за договора с Македония: Moята роля беше да посоча проблема

София. Гордея се с това, че на мен се падна тежката задача да бъда този български политик, който през далечната 2012 година трябваше да промени метода на България по отношение на Македония от по този начин наречената „ сантиментална фаза “ към една прагматична фаза на връзките. Това сподели Росен Плевнелиев, президент на Р България в интервала 2012-2017 година, в изявление за предаването „ Тази заран “ по БТВ.
„ Аз бях този български политик, който тогава, през 2012 година, в очите сподели на комисаря по разширението Фюле за пръв път, че България смята, че отчетът на Европейската комисия във връзка с напредъка на Македония не е правилен. България уточни проблеми, каквито липсваха тогава в констатацията на Европейската комисия. Самият комисар тогава беше извънредно обезпокоен, това беше една среща пред очите на медиите. Но дано да кажа доста отговорно, приветствам всички, които способстваха за този триумф. Радвам се безпределно доста. Това е един връх досега в работата на това държавно управление. И в същото време се веселя, че мъничко съм съдействал тогава като безапелационна позиция. За да бъде решен един проблем, той би трябвало да бъде посочен. А това беше моята роля – да посоча казуса “, безапелационен е Плевнелиев. Той добавя, че най-тежко му е било през първите две години от мандата. „ Ние трябваше да се обясняваме на всички наши сътрудници в Европейския съюз за какво България изрично показва, че има проблеми и не е съгласна с позицията на върха. Ние тогава зададохме безапелационното изискване – поддържаме Македония, само че против контракт за добросъседство “, сподели президентът.
По мотив обвиняванията за непросветеност на Георги Първанов за това, че не е посещавал задоволително Македония, Плевнелиев е безапелационен, че визитата на български политик във време, в което в Македония се водеше нападателна антибългарска акция, нямаше да помогне с нищо. „ Не споделям позицията на президента Първанов. В тези 10 години, в които той представляваше българската външна политика, не уточни очевидната антибългарска акция, която се вихреше в Македония по това време. Не уточни ясно, че проблем има. В продължение на петте години на моя мандат нямаше една македонска медия, която да каже нещо положително за България. Властите в Македония посочваха българите като фашисти, като окупатори, учебниците се променяха. Аз смятам, че е било неточност на президента Първанов да мълчи. Ние посочихме казуса и през днешния ден той откри своето решение, за което безпределно доста се веселя “, безапелационен е Плевнелиев.
На въпрос на водещата какво следва оттук насетне Плевнелиев е безапелационен, че следва осъществяване. „ Има доста, доста, доста опасности по пътя. България би трябвало да създаде стратегическа рамка. Ние би трябвало да продължаваме да бъдем доста дейни – да се образуват тези комисии, да стартира осъществяване на контракта. Огромното изменничество на българските комунисти през годините – тогава, когато оповестиха милиони българи за македонци. Огромната драма от историческа позиция – тогава, когато в продължение на генерации македонците са учени на това, че българите са фашисти и окупатори. Тези неща няма да бъдат заличени от през днешния ден за на следващия ден. България би трябвало да поставя безапелационни ежедневни старания и да продължаваме напред по този път “, сподели Плевнелиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР