София. Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната

...
София. Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната
Коментари Харесай

МВнР: Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на България за отличното сътрудничество

София. Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната ни за отличното партньорство с федерална провинция Бавария в правоохранителната сфера и изрази поддръжка за готовността ни да влезем в Шенген по въздух и вода. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .
„ За мен е чест, че ме приемате, а фактът, че първата ми задгранична аудиенция като основен прокурор на Мюнхен е в България, е знак на отличното ни съдействие “, сподели основният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле пред вицепремиера по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, която го одобри. Рьотле е на публично посещаване в страната ни по покана на основния прокурор Сотир Цацаров.
Пред министър Захариева Рьотле описа усещанията си от диалога си по-рано денем с премиера Бойко Борисов, който го е срещнал с предприеманите от България ограничения за запазване на външната граница на Европейския съюз, за противопоставяне на трафика и за битка с корупцията.
„ Премиерът ви ме увери, че границата се пази толкоз добре, че врабче не може да прехвръкне през нея. Макар баварската вътрешна граница да е несравнимо по-малка, сме наясно какъв брой мъчно и отговорно е това “, уточни Рьотле. Той също така показа усещания от презентация на премиера за сполучливата битка на страната с цигарената мафия.
„ Тези триумфи са значими, тъй като същите хора, които през днешния ден се занимават с трафик на цигари, на следващия ден ще транспортират нелегално хора – акцентира немският прокурор. – От опит знаем, че става дума за проведена интернационална престъпност и службите единствено на една страна не могат да се оправят сами. Затова благодарим на българските правоохранителни органи за отличното съдействие и в тази област, - сподели Рьотле.
„ Убедена съм, че усещанията ви на място ще допринесат за положителни за България решения по участието на страната ни по въздух и вода в Шенген и се надявам да забележим тези решения преди края на годината “, сподели министър Захариева. Тя повтори решимостта на страната ни да стане част от Шенген, както и позицията на България от потребността за промяна на свободното за пътешестване пространство.
„ Темата за Шенген е всеобхватна. В региона на правораздаването имаме прелестно съдействие и затова – моята поддръжка за участието ви “, уточни Рьотле.
Двамата събеседници показаха удовлетворение от работата на българската Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ). Събеседниците се съгласиха, че е належащо време, преди резултатът от работата на КОНПИ да стане дълготраен и изгодите да бъдат претеглени.
Главна прокуратура-Мюнхен е най-голямата от трите основни прокуратури във федерална провинция Бавария.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР