София. Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) е

...
София. Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) е
Коментари Харесай

Министър Валентин Радев: Разчитаме на Агенцията за укрепване на капацитета за охрана на външните граници на ЕС

София. Европейската организация за гранична и брегова защита (Фронтекс) е първата организация на Европейски Съюз в региона на вътрешните работи, която организира заседание на управителния си орган в София, в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .
Състоялото се на 7 и 8 февруари 68-о съвещание на Управителния съвет на Фронтекс, първо за 2018 година, бе намерено от министъра на вътрешните работи на България Валентин Радев: „ Разчитаме на Агенцията за укрепването на потенциала за защита на външните граници на Европейски Съюз. Граничната сигурност е измежду най-важните въпроси за Съюза и за европейските жители “. Той регистрира пред делегатите забележителния спад от 84% в миграционния напън към страната и акцентира дейното присъединяване на България посредством Групово дело „ Гранична полиция “ в дейностите на Фронтекс.
В рамките на съвещанието ръководителите на структурите за гранична и брегова защита на държавите-членки на Европейски Съюз и асоциираните към Шенген страни разгледаха настоящи въпроси, свързани с доклад на дейностите през миналата година и обмисляне на дейностите за актуалната година. Направени бяха разбор на оперативната конюнктура и обзор на осъществяването на пътната карта за практическото използване на Регламента за Европейската организация за гранична и брегова защита.
Управителният съвет избра собствен заместник-председател - Карлош Морейра от Португалия, който за интервал от четири години ще подкрепя активността на ръководителя на УС Марко Гашперлин от Словения.
След приключването на съвещанието, членовете на УС на Фронтекс посетиха Граничен контролно-пропусквателен пункт – Калотина. Те на място се срещнаха с ситуацията на българо-сръбската граница и с активността на взаимния контактен център за полицейско и митническо съдействие сред България и Сърбия. Гостите участваха на инспекции на товарни коли с газ анализатор и разгледаха системите за видеонаблюдение и радиоактивен надзор. „ Много съм горделив с това чудесно съдействие “, съобщи изпълнителният шеф на Европейската организация за гранична и брегова Фабрис Лежери при срещата си с гост-служителите на организацията и българските им сътрудници на граничния пункт. От българска страна бе изразена признателност за оказваната поддръжка от Агенцията и останалите държави-членки.
Изображения
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР