София е станала по-скъп за живеене и работа град, като

...
София е станала по-скъп за живеене и работа град, като
Коментари Харесай

С колко е поскъпнал животът в София за година?

София е станала по-скъп за живеене и работа град, като се изкачва с 15 места в съпоставяне 2020 година – на 165-то от 180-то. Това сочи годишното изследване на „ Mercer “ за разноските за живот.

Ашхабад, столицата на Туркменистан в Централна Азия, е най-скъпият град за живеене и работа на емигранти в света. Следват Хонконг и Бейрут. Най-евтиният град в света е Бишкек, столицата на Киргизстан, следван от Лусака в Замбия и Тбилиси, Грузия.

Повече от половината от 10-те най-скъпи градове през 2021 година се намират в Азия. Токио и Цюрих падат с по едно място на надлежно четвърто и пето място, а Шанхай се класира на шесто, с едно място по-нагоре от предходната година. Сингапур се премесва от пето място на седмо. Топ 10 на най-скъпите градове се заключва от Женева на осма позиция, следвана от Пекин и Берн.

Класацията от 209 града мери сравнителните разноски за повече от 200 продукта, сред които жилище, превоз и храна. Тазгодишната ранглиста демонстрира по какъв начин COVID-19 е раздрусал показателя, до момента в който страните не престават да се борят с икономическите последствия от пандемията. Това е добра вест за емигрантите в Дубай и Абу Даби, където цената на живота е спаднала. Причината - диверсификацията на стопанската система на ОАЕ, която е понижила въздействието на ниските цени на петрола върху брутния вътрешен артикул и след това дефлацията.

Икономиката на ОАЕ продължава да се възвръща от провокираното от пандемия закъснение, подкрепено от ограничения за икономическа поддръжка на стойност 388 милиарда дирхама. Правителствените инициативи също са спомогнали за възстановяване на капиталовите настроения. Те включват визи за задгранични пенсионери и разширението на 10-годишната скица за златни визи.

Проучването на „ Mercer “ оказва помощ да се дефинират разноските за задгранични пакети за чиновници по интернационалните задания. Те зависят от фактори като съмнения във валутата, инфлация на разноските за артикули и услуги и неустойчивост на цените за настаняване. „ Разходите за живот постоянно са били фактор за интернационалното обмисляне на подвижността, само че пандемията е добавила напълно нов пласт трудност, както и дълготрайните последствия, свързани със здравето и сигурността на чиновниците, отдалечената работа и политиките за еластичност, наред с други съображения “, сподели Иля Бонич, президент и началник на тактиката на „ Mercer “.

Слабостта на $ е намалила разноските за емигранти в Съединени американски щати, макар възходящите разноски за артикули и услуги. Ню Йорк е класиран като най-скъпият град в Съединени американски щати, следван от Лос Анджелис, Сан Франциско, Хонолулу и Чикаго, открива изследването.

Междувременно засилващото се евро е довело до нанагорнище на няколко европейски града в класацията, като Париж се издига до 33-то място. Англия остава постоянна, като Лондон (18) и Бирмингам (121) се издигат надлежно единствено с едно и осем места. Рим е на 47 – повишаване от 65 през 2020г., Берлин е на 60-то – от 82, Мадрид – на 67-мо – от 87-мо, Прага – на 90-то – от 97-мо, Атина – на115-то – от 138-мо, Тирана – на 152-ро – от 163, Букурещ – на 160-то – от 174-то, Белград – на 163-то – от 183-то.

„ Градовете в Обединеното кралство остават релативно постоянни в класацията тази година, заради ниската инфлация и обстоятелството, че паундът остава мощен по отношение на всички съществени валути по време на пандемията “, обясни Кейт Фицпатрик, водач на световната процедура за подвижност на Mercer за Англия и Ирландия.

Австралийските градове са се покачили в тазгодишния показател, когато локалната валута се е повишила по отношение на щатския $. Сидни е най-скъпият град в Австралия за интернационалните чиновници, откакто скача с 35 места, с цел да се класира на 31-во място в показателя, следван от Мелбърн, който се изкачва с 40 места до 59-то място, написа БГНЕС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР