София е робот с много таланти - води разговор, шегува

...
София е робот с много таланти - води разговор, шегува
Коментари Харесай

Роботът София продаде свой дигитален колаж за 688 888 долара

София е робот с доста гении - води диалог, майтапи се, пее и даже прави изкуство. През март тя шокира света на изкуството -  ИИ хубавицата сътвори цифров колаж, който беше продаден на търг за 688 888 $.

Продажбата удостовери стремглавия интерес на пазара към NFT (Non-fungible token), където хората могат да купуват права на благосъстоятелност върху цифрово наличие. Незаменяемите токени трансформират цифровите произведения на изкуството и други колекционерски продукти в единствени по рода си активи, чиято достоверност може да бъде потвърдена и които могат да се търгуват в блокчейн системата. Всеки откъс от NFT има неповторим дигитален код, записан на блокчейн книги. Това разрешава на всеки да ревизира уникалността и собствеността на детайлите.
Дейвид Хансън, основен изпълнителен шеф на основаната в Хонг Конг Hanson Robotics и основател на София, създава роботи през последните две десетилетия и половина. Той има вяра, че роботите с реален тип могат да откриват контакт с хората и да оказват помощ в браншове като опазване на здравето и обучение.
София е най-известното създание от Hanson Robotics със способността да имитира изражения на лицето, да организира диалози и да разпознава хората. През 2017 година тя получи поданство в Саудитска Арабия, като стана първият гражданин-робот в света.
„ Представях си София като произведение на изкуството, което може да генерира изкуство. София е кулминационната точка на доста типове изкуство и инженерство, а концепцията, че и тя самата може да генерира изкуство, е метод за нея да се свързва прочувствено и образно с хората “, сподели Хансън в изявление.
Дигиталната творба, която се продаде за Щатски долар 688 888, е озаглавена " Sophia Instantiation " и съставлява 12-секунден видео файл, показващ портрета на Бонацето, който се преражда в цифровата живопис на София. В колаборацията са преплетени и действителни творби на изкуството, рисувани от София. Купувачът на видео колажа е колекционер на цифрови творби на изкуството и художник, прочут в Twitter като Crypto888crypto. 
През март цифрово произведение на изкуството от Бийпъл, чието същинско име е Майк Уинкелман, беше продадено за близо 70 милиона $, разбивайки върховете и трансформирайки го в най-скъпото цифрово произведение на изкуството, продавано в миналото.


Според специалистите, NTF изкуството се радва на растяща известност и тъй като шедьоврите се продават без присъединяване на медиатори, тъй че създателите могат да се свързват непосредствено с купувачите, без да бъдат ограничавани от галерии или аукционни къщи.
София ще продължи да рисува, сподели Хансън, а идната стъпка в кариерата на робота може да бъде тази на музикант. Тя работи по няколко музикални творби в план, наименуван София Поп, където си сътрудничи с музиканти - живи хора, с цел да генерира музика и текстове, разясни той.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР