София е осигурена с вода за години напред, каза кметицата

...
София е осигурена с вода за години напред, каза кметицата
Коментари Харесай

Фандъкова успокоява с водата на язовир ”Искър”, проeктиран от кмета Иван Иванов през миналия век

София е обезпечена с вода за години напред, сподели кметицата Йорданка Фандъкова. По думите й столицата харчи по 12 млн. кубични метра на месец. В язовир ”Искър ” сега има към 450 млн. кубични метра, в ”Бели Искър ”, откъдето ще се прави отклонене за Перник, са към 9 млн. куб. м.
Това сподели Йорданка Фандъкова пред bTV. А ние ще напомним, че този язовир е планиран в далечната от именития кмет на София Иван Иванов от арестантската му стая и е пуснат в употреба още през 1954г.

Към това отклоняване ще има и спирателен механизъм, който е най-голямата гаранция, че приключването на вода ще бъде спряно, в случай че водата за София не доближава.

Същевременно стартира и работа по свързване на водопроводната система на София с язовир " Огняново ".

Ползването на водопреносната система ще бъде възмездно и контрактувано сред двете ВиК - на София и Перник. По никакъв метод няма да се отрази на цената на водата за софиянци. Има уверения, че няма да се увеличи цената на водата и за Перник, сподели Фандъкова.

Следващата седмица ще има съвещание на Столичния общиндски съвет и тогава ще се реши дали София дава вода на Перник.

8,5 млн. лева са заложени тази година за миене на града - през последните три години тази сума се усилва непрестанно, с цел да се мие повече. Въвеждаме над 100 ограничения за битка с мръсния въздух, изясни кметицата. 90% от рейсовете в София към този момент са сменени, движат се и електробуси, а следващата година ще има и чисто нови тролеи.

1,722 милиарда лева е бюджетът на София за тази година. От тях 216 млн. лева са отделени за построяването на 12 км на третата линия на метрото, които ще бъдат подготвени тази година, както и за нови транспортни средства.

Около 200 млн. лева е бюджетът за сметосъбиране, който се образува от такса битови боклуци.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР