София е моделът за властта в държавата. Всички знаем, че

...
София е моделът за властта в държавата. Всички знаем, че
Коментари Харесай

София диша много трудно, само акулите се чувстват в свои води, смята Мая Манолова

" София е моделът за властта в страната . Всички знаем, че има официална власт в града, а нещата ги взема решение различен! София сега няма кмет! София от години има единствено изпълнителен шеф, чиято работа е да извършва решенията на един доста стабилен другарски кръг. " Това съобщи пресофисът на някогашния омбудсман.

Това сподели в речта си пред Инициативния комитет Мая Манолова във връзка издигането й за цивилен претендент за кмет на столицата . Тя през вчерашния ден подаде оставка като омбудсман и разгласява на уеб страницата на институцията си претекстовете за предварителното си отдръпване.
 Търпението на Манолова свърши и тя хвърли оставка като омбудсман
Търпението на Манолова свърши и тя хвърли оставка като омбудсман

Манолова е безапелационна, че е цивилен претендент

" Няма по какъв начин да се откажа от борбата с проведената лакомия и няма да се откажа да не отстъпвам правата на българските жители. Затова считам да разрушим тази стена на властта, тухла по тухла . И ще стартираме оттова, откъдето стартира всичко - от столицата ", сподели още Манолова.

" От повече от една година идеите ни боксуват - институцията е " осъдена " поради високото доверие на жителите и поради зависимостите на властта от стопански и финансови ползи ", безапелационна бе Манолова. Не мога да бъда медиатор сред две страни, от които едната отсъства - властта , сподели още тя.

" Моите благоприятни условия като омбудсман се изчерпват дотук. Ако остана на поста, институцията на публичен бранител би се трансформирала в нормално бюро " тъжби ", което няма по какъв начин да позволи. ", сподели Манолова.
 Диана Ковачева ще бъде и.д. омбудсман
Диана Ковачева ще бъде и.д. омбудсман

Тя беше министър на правораздаването в първия кабинет на Бойко Борисов

" Аз се кандидатирам за кмет, тъй като имам сили и не ме е боязън от това , което ще се излее против мен. А то към този момент стартира. Паниката е реалност ", сподели тя и уточни, че откогато се е заговорило, че може да се кандидатира, " този режим отвори необятно вратите на фабриката за операциите и оттова изпълзяха всевъзможни креатури, някои които наподобяват на карикатури . Те ме преследват от заран до вечер. Нека! Така поръчителят демонстрира същинското си лице ", сподели още тя.

По думите й в София ГЕРБ са открили модел, съгласно който " ръководещите услужливо пазят всеки различен и интерес, само че не и този на жителите ".

" София е мръсна, непочистена и диша доста мъчно . София е презастроена. София мъчно се придвижва. София е ограбвана, несигурна и обгърната от пипалата на корупцията. В София единствено акулите се усещат в свои води , по тази причина виждаме и техните перки по центъра на града ни. Вина имат всички партийни централи, които вземат участие в разграбването на града със своето безмълвие. Но главната виновност я носи партия ГЕРБ, която ръководи в схеми столицата към този момент 14 години ", безапелационна бе Манолова.
 Борисов: Когато ГЕРБ искаше да отмъсти за Обновена
Борисов: Когато ГЕРБ искаше да отмъсти за " Костинброд ", аз не дадох

Никой не оказва помощ на Мая Манолова повече от мен, увери министър председателят

Относно целите си, Манолова уточни:

" София не е нито лява, нито дясна. София е изтерзана от корупция. И считам на това да сложа край. Обръщам се към всеки един гражданин на столицата да гласоподава. Вотът е най-силното оръжие на демокрацията и единственото , пред което режимът на ГЕРБ изпада в суматоха. Само посредством вота можем да отвоюваме София назад ", сподели тя.

" Аз работих до през днешния ден като бранител на хората. Днес ви предлагам да защитя София от кражбите, мръсния въздух, презастрояването, самодоволството, тапите ", изброи тя и уточни, че " София може да отбрани цяла България ".

Манолова анонсира също, че ще показа скоро програмата за ръководство.

" Важно е да ви кажа още в този момент каква София си представям. Светла!

Схемите не обичат светлината . Софиянци ще имат достъп до всякаква информация. Общината ще стане напълно електронна и ще обслужва жителите на едно гише, което всеки ще носи в джоба си. София ще се ръководи транспарантно и при все по-пряка народна власт . Столичани могат и би трябвало да вземат участие в ръководството на града си - публични препоръки, същински публични разисквания и електронни референдуми за всичко по-важно, за всеки противоречив проблем ", уточни Манолова.

Тя пое ангажимент за " осветляване на общинските разноски " посредством въвеждането на електронни търгове и публични поръчки, отворен достъпа на жители до съвещанията на Столичния общински съвет.

" Представям си София зелена. Зелена освен в пиар акции, а град - градина, каквато е била замислена преди един век . С незастроени и ремонтирани междублокови пространства, с детски и спортни площадки. С чист въздух освен лятото, само че и зимните месеци. София без горене на боклуци . С елементарен достъп до Витоша и със непокътнати зелени клинове от планината, които да обезпечават въздух за града ни. Нито едно крепко дърво не трябва безгрижно да бъде премахвано ", сподели още тя.
 Фандъкова: Не ме е боязън от Манолова
Фандъкова: Не ме е боязън от Манолова

Според претендента на ГЕРБ естествено е Българска социалистическа партия да поддържат омбудсмана

Като свои " амбициозни цели " тя изброи: " Урегулиране и създаване на нова паркове. Умно напредване в София с приоритет за градския превоз и незамърсяващи транспортни средства . Къде са спортните комплекси, къде са игрищата, къде са детските площадки и детските градини, поопита още тя и уточни, че ще работи за " София на общностите и София без външна страна ", с цел да се спре практиката вложенията да отиват в центъра, а кварталите " да тънат в дупки ".

" Крайните квартали в най-богатия град и столица на републиката към момента нямат канализация и са на септични ями ", сподели тя и уточни, че развиването на северните квартали е изоставено от общината.

Тя сложи специфичен акцент и върху справедливото обезщетяване на хората с отчуждени парцели.

В речта си Манолова изброи и главните заслуги на институцията й.

" Отне ни месеци, години, само че успяхме да закрием арбитражните съдилища,които осъждаха жители за несъществуващи дългове; успяхме да ограничим пълномощията на частните правосъдни реализатори , които издевателстваха над гражданите; премахнахме модерното иго , касаещо неизплащането постоянно на работните заплати на хиляди граждани; върнахме вярата на децата сираци ; след седем месеца митинги накарахме Народното събрание да одобри Закона за персоналната помощ .

Тя уточни и законите, " оставени на трупчета " в Народното събрание - законопроектът за ограничение на банките и свръх-правомощията на монополите, импортиран на 22 февруари, неразгледан, по думите й, поради " стопански и финансови зависимости ". Заради неприемането на този закон от началото на тази година България е в наказателна процедура в Съда на Европейския съюз , само че това явно не е проблем за ръководещите, тъй като финансовите наказания ще бъдат платени от всички нас - жителите ", сподели тя.

Манолова уточни и втора наказателна процедура поради непредприети ограничения срещу мръсния въздух. " Четирите обществени форума, които организирахме не дадоха резултат - едвам в този момент, предизборно, Столична община даде обещание да сложи 22 мобилни станции ", сподели тя.

Третият образец, който Манолова даде бе " ограбването на жителите на столицата от монополиста " Топлофикация ". Той е " безмилостен към жителите и за жълти стотинки, столичната община събира обществени отговорности през частни правосъдни реализатори, които незаслужено товарят с такси жителите, парите на столичани потъват в общинските предприятия без диря и без отчетност ", безапелационна бе тя.

В речта си Манолова благодари на инициативния комитет за номинацията. " В него са включени жители, с които стояхме зад общи дела, с които взаимно се подкрепяхме и не се огънахме. Инициативен комитет от жители от цяла София - лекари, медицински сестри, педагози, водачи от градския превоз, природозащитници ", сподели тя, като благодари и на столичани за поддръжката.

По отношение на партийната поддръжка, Манолова бе безапелационна, че " не разчита на партийни централи и организации, а на гласуването по съвест на всеки един гласоподавател ", като добави, че ще е равно отдалечена от партийните централи.

Като ръководител на комитета бе показан Никола Вапцаров , който бе измежду дейните участници в митингите против презастрояването в кв. Лозенец и против издигането на небостъргача там. Към момента в ИК попадат над 65 души, като съставът на Комитета е отворен и се уголемява. Сред имената са юрист Десислава Филипова , занимавала се с каузи на жители против банки, здравната сестра Мая Илиева, Павел Миланов от сдружението на етажната благосъстоятелност, Йордан Ибришимов от " Бетономорие " и " Кемпер-обществото ", юрист Златина Хаджипанайотова, майка на три деца, която се пребори за пенсии за всички деца сираци у нас, музикантите Криско, Анелия, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Вера Иванова от " Системата ни убива " и редица други дейни жители, експерти и специалисти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР