София е един от най-лошите градове за живеене в Европа.

...
София е един от най-лошите градове за живеене в Европа.
Коментари Харесай

София е един от най-лошите градове за живеене в Европа, твърди The Economist

София е един от най-лошите градове за живеене в Европа. Това демонстрира ранглиста на The Economist. Българската столица попада в " топ 5 ", само че от долу нагоре. Казано другояче - още веднъж сме на дъното. Зад нас са само Истанбул, Баку и Букурещ, оповестява Frognews.bg.

Класацията наблюдава по какъв начин градовете в Европа се възвръщат след пандемията от COVID-19. Индексът съпоставя 172 града по света в пет категории: просвета и околна среда, обучение, опазване на здравето, инфраструктура и непоклатимост. Много от най-удобните за живеене градове в света в тазгодишното издание са в Западна Европа. На първо място е Виена. Австрийската столица за трети следващ път заема челното място. Копенхаген и Цюрих влизат в челната петица.

Повторното отваряне на градовете в Западна Европа върна междинните резултати в района до нещо близо до нормите им преди пандемията. Това го прави и най-хубавият за живеене район в международен мащаб. Не всички краища на континента обаче се радват на сходни резултати.

Градовете в Източна Европа се възвръщат с по-бавни темпове и междинният резултат по отношение на този в западната част на остарелия континент е по-нисък с към 20 пункта. Равносметката - задъхана здравна система поради постепенно внедряване на имунизациите, пропити с корупция градове.

Истанбул, единственият град в Турция, включен в класацията, е с най-нисък резултат в Европа. Все по-авторитарното управление при турския президент Реджеп Ердоган и растящата инфлация от ден на ден утежняват качеството на живот. Баку, столицата на Азербайджан - една от най-корумпираните страни в Европа съгласно Transparency International, е вторият минимум желан град за живеене в Европа.

Ситуацията може би няма да се усъвършенства. Идва зима, а добре знаем, че Столичната община, въпреки и да не признава провалянето си, не е направила изключително доста за битката с мръсния въздух. Резултатът - всяка година сме очевидци на едно и също - София удря челните места в класациите за градовете с най-лош въздух.

Политическата неустойчивост също въздейства върху метода на живот. Липсата на работещ парламент, който да взема навременни решения в положение на икономическа рецесия и продължаваща месеци наред война в Украйна основават чувства за неустановеност.

Проблемите с корупцията също не престават да раздрусват страната ни. България към момента е на челните места за корупция по високите етажи, а редица отчети на европейски институции показват и липса на неоправдателни присъди на лица по високите ешелони на властта. Проблем има и с прокуратурата, която отхвърля да стартира следствия за редица закононарушения поради " липса на задоволително доказателства ”. Липсата на надзор върху основния прокурор също е проблем, който се отразява.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР