София. Двустранните отношения и потенциала за съвместни икономически проекти между

...
София. Двустранните отношения и потенциала за съвместни икономически проекти между
Коментари Харесай

Външните министри на България и Иран обсъдиха борбата с тероризма, ситуацията в Близкия изток и съвместните икономически проекти

София. Двустранните връзки и капацитета за взаимни стопански планове сред Република България и Ислямска република Иран бяха главните тематики на диалог сред първите дипломати на двете страни Екатерина Захариева и Мохаммад Джавад Зариф, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Министър Зариф е на публично посещаване у нас.
„ Миналата година отбелязахме една значима годишнина - 120 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Културните връзки сред нашите два народа обаче са от епохи. В българския език има над 500 думи от персийски генезис “. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на взаимна конференция с иранския си сътрудник.
Двамата министри са разискали опциите за увеличение на комерсиалния продан, стимулирането на контактите в частния бранш, увеличението на туристическия поток, опциите в региона на енергетиката. През втората половина на тази година в София ще се състои следващата сесия на Смесената икономическа комисия. Потенциал за задълбочаване на връзките има и в областта на туризма. „ През 2017 година е маркиран нов растеж в броя на иранските туристи, като пътуванията единствено за отмора и почивка са достигнали 28 000 и към този момент е контрактувано основаването на българо-иранска работна група в тази област “, сподели още българският вицепремиер. Захариева и Зариф са се договорили да работят за основаването на Смесена комисия и в региона на туризма.
Иранският външен министър дойде в България с 31 представители на бизнеса, включени в делегацията му. „ През предходната година бяха осъществени визити на още четири бизнес делегации в двете страни. Това единствено потвърждава, че бизнесът има интерес, и от нас, държавните управления, зависи да подпомогнем улеснението на контактите в тази област “, добави Захариева. Тя акцентира, че в това отношение е извънредно значимо реализирането на плана за Мултимодалния транспортен кулоар " Персийски залив - Черно море ", който би трябвало да свърже Иран, Армения, Азербайджан, Грузия, Черно море, България и Гърция. Българският първи дипломатизтъкна, че стокообменът сред двете страни бележи забележителен растеж и през 2017 година е достигнал 110 млн. щатски $ – година след историческото посещаване на премиера Борисов в Техеран.
Двамата първи дипломати са разискали и битката с тероризма и обстановката в Близкия изток. „ Наша обща цел е битката против ИДИЛ, само че и с тероризма като цяло. Тероризмът е световен проблем. Истината е, че от самоубийствените атентати в действителност умират повече мюсюлмани в сравнение с християни. Това е феномен, с който би трябвало всички да се борим “, съобщи Захариева, а Зариф я поддържа с думите: „ Тероризмът не е обвързван с религиите. Трябва да водим битка против културата, която постанова разделяне сред народите. “
Двамата министри бяха единни и в това, че решение на споровете в Близкия изток би трябвало да се търси с политически средства. „ Всички страни би трябвало да търсим благоприятни условия за понижаване на напрежението там, в редица страни и в Сирия, и в Йемен, на масата на договарянията “, съобщи българският първи посланик. „ Считаме, че единственият метод за намиране на решение на спора в Сирия е по пътя на договарянията в границите на процеса от Женева под егидата на Организация на обединените нации “, добави тя. Екатерина Захариева акцентира значимостта да бъде спазвана резолюция № 2401 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изискваща определяне на 30-дневно помирение в Сирия и обезпечаване на филантропичен достъп, и да бъде в действителност прекъснато насилието, изключително над цивилното население в страната. „ Започването на политическия развой е значимо, с цел да може да стартира и процесът на възобновяване в Сирия “, съобщи министър Захариева.
„ България и останалите страни от Европейски Съюз имаме ясна позиция по Ядреното съглашение и тя е непроменена “, разяснява Екатерина Захариева. Тя дефинира подписването на това съглашение като положително дипломатическо постижение и акцентира, че то би трябвало да се съблюдава от всички страни. „ Фактът, че към момента въпроси като балистичната стратегия на Иран стоят отворени, не значи, че ние би трябвало да отменим съществуващото съглашение, с цел да стартираме ново “, добави българският външен министър. Разговорите за балистичната стратегия би трябвало да стартират.
„ Иран показва голямо почитание към премиера Бойко Борисов и го одобряваме като наш другар “, разяснява министър Зариф в отговор на журналистически въпрос за какво държавният аероплан на българския министър-председател не получи достъп до иранското въздушно пространство на път за Рияд. „ Проблемът бе механически и се веселя, че на връщане самолетът на господин Борисов мина над Иран “, добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР