София. Две основни групи въпроси трябва да бъдат поставени и

...
София. Две основни групи въпроси трябва да бъдат поставени и
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Българските производители не трябва да бъдат поставяни от големите вериги в неблагоприятно положение

София. Две съществени групи въпроси би трябвало да бъдат сложени и дискутирани, когато става дума за обезпечаване по-добрата реализация на българските артикули в комерсиалната мрежа на огромните задгранични вериги у нас. На първо място, правилните връзки сред търговците, които вземат участие в целия развой – от производството, през доставката, до предлагането на пазара на дадените артикули в тези вериги. И по-големият въпрос – връзките сред консуматор и търговец: да няма заблуждаващи нелоялни търговски практики, да се продават артикули единствено в период на валидност и да не се позволява в магазинната мрежа на въпросните вериги да се продават артикули с по-лошо качество, в сравнение с в магазините им в някоя друга страна в Европа. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред телевизия „ Алфа ” във връзка планувана за втората половина на месец май среща на високо равнище сред представители на държавната власт и на огромните вериги, опериращи на българския пазар, оповестиха от КЗП .
„ В това отношение би трябвало да се работи. От предишните години знаем, че имаше много неприятни случаи, в които родни производители недоволстваха, че са сложени при неравноправни условия, доставяйки своите артикули до огромните, най-често интернационалните вериги ”, разяснява Маргаритов. Той напомни, че бяха направени промени в законодателството за препятстване на този развой, които и все още работят.
„ Извън полето на конкурентното право, от позиция на потребителската отбрана – би трябвало да се опитваме по всякакъв начин да ограничаваме нелоялните търговски практики, свързани с другите такси на доставчиците от вида на „ нов магазин ”, „ рожден ден ” на избран търговски обект, за каквито от Асоциацията на млеко- и месопреработвателите сигнализираха неотдавна ”, уточни той. Според ръководителя на КЗП „ тези способи не вършат чест, изключително когато приказваме за огромни и одобрени в европейски и международен мащаб търговци, тъй като нашите производители подхождат с идентичен стандарт по отношение на своите български и задгранични клиенти и заслужават правилно и лоялно отношение ” от страна на тези, които реализират своя бизнес на територията на нашата страна.
Маргаритов изрази вяра, че на идната среща на високо ниво „ казусът ще бъде вярно подложен и съответните заключения ще бъдат направени от тези, които несъвсем правилно подхождат към българските производители и снабдители на друг вид артикули ”. Той призна, че към момента, въпреки и в по-малка степен, в сравнение с преди, тези вериги пробват напън върху производителите и дистрибуторите, с цел да се получи по-голям марж при търгуването. Като допустимо пояснение за това ръководителят на КЗП посочи събитието, че потребителските цени като цяло не нарастват доста в последните години, инфлацията е относително ниска, и по подобен метод се търсят нови механизми за облага. „ Това не трябва да се позволява, тъй като както на потребителския терен приказваме за нелоялни търговски практики, двойни стандарти, ограничения, които се взимат, с цел да може тези неща да бъдат отстранени, по този начин и на пазара на конкурентното право не трябва да има нелоялни търговски практики, поставящи един търговец, изключително когато приказваме за родните производители, в по-неблагоприятно състояние по отношение на тези, които продават неговата продукция ”, акцентира Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР