София. До момента сме получили само един сигнал за бедстващ

...
София. До момента сме получили само един сигнал за бедстващ
Коментари Харесай

Десислава Славова, РИСОВ-София: До момента сме получили само един сигнал за бедстващ щъркел в село Трудовец

София. До момента сме получили единствено един сигнал за бедстващ щъркел в село Трудовец. Това сподели за Агенция „ Фокус “ Десислава Славова – шеф отдел „ Защита на природата “ в РИОСВ-София, по отношение на все по-зачестилите сигнали за бедстващи бели щъркели в страната поради ниските температури.
„ Във връзка със захлажданията, които настъпиха през тези дни, сме получили единствено един сигнал на тел. 112 по отношение на щъркел в село Трудовец. Направихме сутринта контакт с кметството и разбрахме от кмета, че животното към този момент е добре. Тоест, през вчерашния ден е изглеждало омърлушено, било е отрупано със сняг, само че съгласно кмета в този момент е добре. Други сигнали за щъркели все още не сме получавали. Иначе при опция след приемане на подобен сигнал специалисти от инспекцията отиват на място, прави се констативен протокол и по преценка на специалиста има няколко варианти – в случай че птицата е добре, се оставя на място, а в случай че се постанова лекуване, се изпраща в специфичен център или се настанява във ветеринарна клиника за първа помощ. Или в случай че птицата е умряла, се оставя на мястото, където е открита “, сподели още Славова.
Тя посочи, че това, което би трябвало да създадат хората, когато видят бедстващ щъркел, е написано в Закона за биологичното многообразие. „ Трябва да се осведоми съответната Регионална ревизия по околната среда и водите, като се уточни точното местонахождение, където се намира щъркелът – значимо е хората да бъдат наблюдателни и да опишат дали е в полето, дали е в щъркеловото си гнездо и така нататък Колкото повече информация ни се даде, толкоз по-добре, с цел да знаем и ние по-късно накъде да препратим сигнала. Защото от време на време, в случай че се получи сигнал, че е в щъркелово гнездо и не лети, би трябвало да се следи известно време – в случай че се откри, че се държи обикновено, това значи, че си въпреки всичко си набира отнякъде храна и в действителност не е бедстващ “, изясни Славова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР