София днес подготвя незабравими преживявания и атракции с 19-тото издание

...
София днес подготвя незабравими преживявания и атракции с 19-тото издание
Коментари Харесай

Вижте какви изненади ви чакат в Нощта на музеите

София през днешния ден приготвя незабравими прекарвания и атракции с 19-тото издание на Европейската нощ на музеите.

Националната стратегия за деветнадесето издание на самодейността е направена от дирекция “Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства ” на Министерството на културата (МК) и включва тематични изложения, концерти, разнородни арт прояви и специфични събития, отдадени на Нощта. В самодейността тази година ще вземат участие общо 76 държавни и общински музеи и художествени галерии, както и техните филиали от 25 области в страната, осведомят от МК. Те ще посрещат гости със свободен вход. Обектите, които ще посрещнат посетители в столицата, са 53.

Европейската Нощ на музеите се провежда за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата и единствено за няколко години самодейността се популяризира сполучливо из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание, означават от МК.

По своя формат Европейската нощ на музеите е стратегия, необятно отворена към допустимо максимален кръг от хора, които имат опция освен да се допрян до експонатите и творбите, показани от музеи и галерии, само че и да почувстват посланията им. Концепцията на самодейността е да се доближи до огромен кръг от хора, с акцент - младата публика, посредством представянето на необикновена и атрактивна стратегия, която с изключение на опцията за запознаване с културното завещание, да предлага и други културни прояви. 

Един от главните уредници на събитието - Френският институт в България отваря също своите порти в днешния ден, оповестяват от институцията. Медиатеката ще показа подбрани прекарвания във виртуална действителност. Потопете се в Париж, като разгледате виртуално Сена, Айфеловата кула, Кметството, музея Орсе, църквата Свети Юсташ, Операта Гарние и полетете в космоса с Тома Песке, канят от Френския институт и допълват, че това ще е допустимо от 16:00 до 21:00 ч. в медиатеката.

Основен акцент в програмата на Националния исторически музей през днешния ден ще е юбилейната галерия “50 от 50 ”, която е отдадена на половин вековната история на НИМ. Посетителите ще могат да проследят развиването на най-голямата музейна институция в България, посредством експонати, фотоси и документи от фондовете на музея. Всяка година ще е показана, посредством водещо събитие, което демонстрира многообразието от действия на музейните експерти.

Важно място в програмата ще заема спектакълът “Музеят в танц ”. Той цели да обвърже експонати от непрекъснатите експозиции и езика на актуалният танц в един хубав пърформънс. Основният принцип на който ще бъде издигната структурата на пърформънса е монтажа на атракциони. Девет танца, обвързани в една общо картина. Спектакълът задава концепцията за разходка в музея през нощта. Чрез магията на танца експонатите оживяват. Всеки танц е независим в своята комбинация и концепция, само че дружно те ще спомогнат за едно вълшебно преживяване в нощта на музеите.

За да означи своята 10-та годишнина Музейният учебен център ще предложи на най-малките гости от 10:30 до 18:00 ч. да разгадават загадки и събират стикери в залите музея, а от до 21:00 ч. – разнородни заплатени ателиета (декорация на керамични съдове, направа на флагове, грънчарство, плетене и др.). Освен непрекъснатата експозиция гостите на музея ще могат да прегледат и краткотрайните изложения “Духът на Паисиевата история ”, “Разказ за войната ”, “Блясък и великолепие. Средновековна България в българските исторически филми ”. Входът ще е свободен от 18:00 ч. до 23:00 ч. (музеят затваря за гости в полунощ).

В Националния етнографски музей работното време ще е от 19:00 до 24:00 ч с вход свободен, като достъпът ще бъде до 23:30 ч. Сред забавните неща там ще е откритата предния ден галерия, разказваща историята на НЕМ посредством предмети, фотоси, биографични разкази и виртуална действителност. Експозицията е с взор към историята, личностите и концепциите, стоящи в основата на неговото основаване. Със 130 описа за обектите от сбирките, преплетени с биографиите на хората, които са ги проучвали, събирали и представяли, основателите на експозицията имат за цел да показват нов взор “зад кулисите ” на музейната работа.

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките също се включва в самодейността “Европейска нощ на музеите – София 2023 ”. В устрема си да социализира и разпространява културно-историческото завещание на България, в днешната вечер, Национален археологически музей афишира вход свободен.

Вратите на Музея ще бъдат отворени от 18:00 до 24:00 ч. (последните гости ще бъдат позволени половин час по-рано). Освен с непрекъснатата експозиция, феновете на Археологията ще имат опцията да се срещнат с краткотрайната галерия “Българска археология 2022 ”, представяща най-интересните открития от отминалия археологически сезон Музейният роман ще бъде пресъздаден от чиновници, студенти и посредници на НАИМ-БАН.

Националният антропологичен музей при ИЕМПАМ – Българска академия на науките също ще взе участие в “Европейската нощ на музеите ”. В аулата на музея ще бъде показан цикъл от научно-популярни беседи, отдадени на забавни и обществено значими антропологични, и медицински проблеми. На събитието ще бъдат направени измервания на телесния състав на човешкото тяло посредством Биоимпеданс.

Националният природонаучен музей при Българска академия на науките ще взе участие в самодейността от 18:00 до 23:30 ч. Освен непрекъснатата експозиция с представителни сбирки от биологичното и минералогично многообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс, посетителите ще могат да прегледат и краткотрайната галерия " #Вижневижданото: Зората на човечеството ", която споделя за една нова догадка, съгласно която първите си стъпки човечеството прави на Балканите.

Националният военноисторически музей се включва в европейската самодейност с разнородни събития и вход свободен за външната и непрекъснатата хронологична експозиция от 18:00 до 22:00 ч. Екипът на НВИМ е създал особено за Нощта на музеите играта #ВлезВИсторията. Преминавайки по пътеката на предишното, в късните часове на деня посетителите ще имат опцията да преоткрият малко известни обстоятелства за емблематични експонати. Дешифрирайки кодове и следвайки оставените следи, те ще научат нова любопитна информация и ще вземат участие в лотария с награди. Експертите са подготвили и особено 3D-приложение в атракцията “Открий експонатите посредством добавена действителност ”. В лятното кино, което ще е от 21:00 до 22:00 ч, ще бъде прожектиран филмът “Помни войната 1915 – 1918 ”, разказващ за българското присъединяване в Първата международна война.

Деветата годишна галерия “Археология на София и Софийско “ е измежду акцентите на програмата на Регионалния исторически музей в столицата. Традиционно експозицията показва резултатите от изследванията и емблематични находки от миналия археологически сезон.

Същевременно, налична за визити е обновената зала “Наследството на древността ”. В РИМ-София са подготвили за посетителите специфични събития, изложения, просветителни ателиета, обиколки с екскурзовод. Друг акцент е градската обиколка “По пътя на Мъдростта – София ”. Сред от останалите събития в Музея и филиалите детската игра “Изгубената кесийка на Калист ” с сказка в Комплекс “Антична Сердика ”. Отново там ще има лекция с ателие на тематика “Антични букви за дребни и огромни ” с присъединяване на Сдружение за антични реконструкции “Mos Maiorum Ulpiae Serdicae ”.

Софийският университет " Св. Климент Охридски " ще се включи за първи път в Европейската нощ на музеите. За гостите на университета ще бъдат отворени четирите музея, както и Университетската библиотека. Музеят по минералогия, петрология и потребни изкопаеми, Музеят по палеонтология и исторична геология, и Музеят на Софийския университет " Св. Климент Охридски " ще посрещат искащите в постройката на Ректората, като на всеки 40 минути ще се провеждат къси беседи и разходки в постройката, които ще потеглят от Централното предверие на университета. В постройката на Факултета по публицистика и всеобщи връзки ще бъде отворена и Музейната експозиция за история на радиото в България " Проф. Веселин Димитров ".

В Националния политехнически музей във връзка европейската самодейност ще бъде открита изложбата “Пътуване във времето с Лаурин и Клемент и Шкода ”. Това ще стане от 18:00 ч. Експозицията споделя история в рисунки, основани от Стефан Иванов.

През 2005 година създателят претърпява тежка злополука с мотоциклет, вследствие на която прекарва 14 дни в кома. През лятото на идната година стартира да рисува, с цел да усъвършенства моторните си функционалности. Вдъхновен от извънредно забавната и динамична история на автомобилната компания Шкода, той я претворява в страхотни рисунки.

Успехът на една от най-старите автомобилни компании в света стартира малко преди Коледа 1895 година, когато Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент основават работилница за ремонт и произвеждане на колела в Млада Болеслав (град в Чехия, административен център на Средночешки край). По-късно двамата стартират да създават мотоциклети и коли, пуснати от 1925 година под марката ŠKODA, означават от музея и допълват, че във връзка нощта на музеите свободният достъп в НПТМ ще стартира още от 17:00 ч., а разнообразната стратегия дава отговор на ползите както на най-малките, по този начин и на по-големите гости.

В Националния музей “Земята и хората ” входът ще е свободен в европейската нощ на музеите от 18:00 до 23:00 ч., споделят от културната институция, в която могат да се прегледат краткотрайните изложения “Кехлибарът – изящната капсула на времето ”, “Каменната история на античните морета и гори ”, “Умни минерали за умни телефони ”, както и “Нови приходи 2022 ”, а и непрекъснатата експозиция.

Пълната стратегия с всички начинания в столицата могат да бъдат открити на уеб страницата на Френския институт в България, а националната стратегия - на уеб страницата на Министерството на културата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР