София да е Европейска столица на интелигентния туризъм през 2020

...
София да е Европейска столица на интелигентния туризъм през 2020
Коментари Харесай

Браншът иска София да е евростолица на интелигентния туризъм

София да е Европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 година Това предложение насочиха от Националния ръб по туризъм (НБТ) по време на туристическа конференция в София. Събитието събра лица от властта и от бизнеса, които разискаха опциите за финансиране на бранша, както и какво са разновидностите за развиване на туризма в столицата.

Основна цел за последните години е с изключение на морският и зимният туризъм, България да развие и останалите видове туризъм като се трансформира в дестинация на 4 сезона. За задачата от НБТ направиха второ предложение, а точно взаимно с Министерството на туризма, да се изготви нов модел, с който бюджетът за реклама на България да се образува като се приспадне 1% от образуваните доходи. “Заложеният досега бюджет в извънредно непълен, а увеличението му ще докара до възстановяване на услугите, предлагани в бранша ”, разяснява изпълнителният шеф на НБТ доктор Полина Карастоянова.

За 2017 година приходите от туризма възлизат на 6.9 милиарда лева, а упованията са за предходната година те да надвишават 8 милиарда лева Сумите, оповестени от сектора, бяха доказани от туристическия министър Николина Ангелкова. “Приходите от туризъм за предходната година са 8,4 милиарда лв. ”, похвали се тя по време на откриването. По нейни думи това са 6% повече спрямо 2017 година, а за последните години е налице растеж от 34%.

Ангелкова подсети, че 2019 година ще бъде динамична и сложна, а фокусът ще е ориентиран към вътрешния туризъм. “Трябва да продължим взаимната си работа с вас - доказахме, че България е желана дестинация за образуване на огромни събития и за конгресен туризъм, а след месец ще бъде подготвена и смяната в наредбата за категоризация на местата за настаняване и по този начин ненужните условия ще отпаднат ”, сподели още отрасловият министър.

От министерството ще създадат предложение за създаване на конгресен център в Слънчев бряг, където да се състоят огромни събития. Повече елементи за него ще бъдат разкрити по време на интернационален капиталов конгрес, който ще се състои на курорта в края на май.

Освен това, от министерството са подготвили и работна група, чиято работа би трябвало да стартира идната седмица, а нейната цел е да се сътвори съвещателен съвет, който да оказва помощ за цифрова реклама и маркетинг.

Ангелкова подсети и за свършеното досега. В началото на февруари бе пусната системата ЕСТИ, в която би трябвало да се впишат над 20 000 места за настаняване. “ЕСТИ не е някаква рецепта, която внезапно да реши всичко. Тя ще действа единствено в случай че всеки един от бизнеса е виновен и вкарват бази данни съгласно условията ”, предизвести Ангелкова. В момента за задачата се провеждат образования на регионално и общинско равнище, които да оказват помощ действието на системата. Крайният период за бизнеса е 1 октомври.82% растеж на туристите в София за 10 години

Почти двойно е повишен броят на туристите в столицата за 10 години. Това сподели кметът на София Йорданка Фъндъкова. По нейни думи развиването на София като туристическа дестинация постоянно в била водещ фактор за развиването на стопанската система в столицата.

През 2006 година бе призната първата тактика за развиването на столицата като дестинация. “Тя не беше съвършена, само че даде ясна посока и знак, че всички дружно ще работим да разкрием капацитета на нашия град. Резултатите съгласно мен са ясни. ”, разяснява Фъндъкова. През 2017 година пък бе призната втората тактика с небосвод до 2030 година

Според Фандъкова София не е просто административен центъра, а малък град с хилядолетна история, която се подрежда наедно с Рим и Атина в очите на европейските туристи. Затова и вложенията се насочват към културно-историческото завещание. Всяка година има към 60 фестивала в столицата, а също така София е и център за осъществяване на огромни събития и интернационалните конференции. Според Фандъкова значимо е да се усилят интернационалните марки в столицата, а изискване за това е положителната инфраструктура и транспортните връзки. За интервала 2009-2016 година има най-сериозен растеж на задгранични туристи, а от 2008-2018 година има к 36% растеж на нощувките. За 2018 година по отношение на 2017 година растежът е 4% за София като главно визити получаваме от Германия, Италия, Англия, Израел, Гърция и Франция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР