София. Членството на страните от Западните Балкани в ЕС няма

...
София. Членството на страните от Западните Балкани в ЕС няма
Коментари Харесай

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев: Членството на страните от Западните Балкани в ЕС няма алтернатива, то е геостратегическа инвестиция в стабилна Европа

София. Членството на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз няма опция, то е геостратегическа инвестиция в постоянна, мощна и обединена Европа. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, който откри Интерпарламентарната конференция „ Трансформирането на района на Западните Балкани – парламентите за ролята и бъдещето на процеса на присъединение към Европейски Съюз ”, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Форумът е проведен от Народното събрание и Европейския парламент и в него вземат участие евродепутати, народни представители от страните-членки, от страните от Западните Балкани, представители на неправителствени организации и специалисти.
Вашето наличие през днешния ден тук е безапелационно обръщение за последователност в общите старания на парламентите за поддръжка на европейскатa вероятност на Западните Балкани, обърна се Явор Нотев към парламентаристите. То е знак за споделени полезности и за обща воля, че пътят напред може да бъде извървян дружно, акцентира той.
България няма да пожали старания по целта за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, съобщи заместник-председателят на Народното събрание. Той уточни, че по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз страната ни е постигнала своята цел – да сложи трайно Западните Балкани в европейския дневен ред. Имаме силата за продължаващи старания и ангажимент към тази идея, заявява Явор Нотев. Вярвам, че фокусът върху Западните Балкани освен ще се резервира при председателствата на Австрия, Румъния и Хърватия, само че и ще се реализира все по-осезаем прогрес, добави той.
Днешната конференция е удостоверение на уговорките на България и на Европейския парламент, че главен приоритет във външната политика е европейската интеграция на страните от Западните Балкани, означи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в приветствието си към участниците във форума. Без тяхното участие европейският план няма по какъв начин да бъде изцяло приключен, акцентира тя. Екатерина Захариева уточни, че главният претекст и мотор за същинско помиряване, съгласуваност, промени в нашия район, е европейската вероятност. Без поддръжката на партиите, на националните парламенти и на Европейския парламент няма по какъв начин да се случи нито една промяна, добави тя.
Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова означи, че на срещата в София Европейски Съюз – Западни Балкани и на форумите в границите на парламентарното измерение на Българското председателство на Европейски Съюз 28-те държави-членки са дали поддръжката си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Ще продължим да работим в интерес на разширението на Европейски Съюз към района на Западните Балкани и Народното събрание е готово да окаже експертна поддръжка и помощ, обърна се тя към присъстващите парламентаристи от страните от Западните Балкани. В изявлението си Джема Грозданова акцентира, че България отдава изключително значение на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа. Това съгласно нас е водещ политически формат на районно съдействие и добросъседски връзки, добави тя.
Председателят на Комисията по външни работи на Националния съвет на Австрия Андреас Шидер уточни, че процесът на асоцииране, който се организира в последните 15 години, дава резултати за сигурността и мира в района на Западните Балкани. Перспективата тези страни да станат членове на Европейски Съюз се оказва мощен претекст за промени, а европейската интеграция е единственият инструмент за превъзмогване на резултатите от предишното в този район, счита той. Австрия поддържа европейската вероятност на страните от Западните Балкани, само че процесът зависи от напъните на всяка страна, тъй като тяхна е отговорността за реформиране на институциите, акцентира Андреас Шидер.
Председателят на Комисията по външна политика на Сената на Румъния Кристиян-Сорин Думитреску означи, че времето, в което България, Австрия и Румъния са страни-председатели на Съвета на Европейски Съюз, е изключително значим интервал за Балканите. Румъния поддържа разширението на Съюза и считаме, че то е мотор за по-стабилен и единен съюз, който се опира на нашите общи стопански и политически връзки, както и на общия ни блян за гарантиране на сигурността, акцентира той. За Румъния това дава опция за устойчиво бъдеще и потреблението на трансформиращата мощ на разширението за района, добави Кристиян-Сорин Думитреску.
Евродепутатът Едуард Кукан уточни, че Българя не е криела своите упоритости да направи доста неща за Западните Балкани по време на своето председателство и го е направила. Всички знаем, че Австрия има отлични експертни знания и опит в района, по тази причина имаме реалистични упования, че и те ще създадат всичко допустимо, което се отнася и до Румъния, акцентира той. Нека използваме това положително комбиниране, с цел да помогнем на този развой, който е добър освен за района, само че и за целия европейски континент, прикани Едуард Кукан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР