София. Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални

...
София. Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални
Коментари Харесай

Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

София. Четирима пациенти ще получат късмет за живот след неповторими интервенции в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение . За четирима български пациенти – две деца и две млади дами, датите 15 и 16 февруари 2019 година ще останат паметни вечно. Тогава те ще получат късмет за естествен живот, с помощта на комплицирана здравна намеса, която ще бъде осъществена в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” взаимно от проф. Шарбел Монайе, от Университетската болница в Лимож, Франция и водещият български неврорентгенолог доцент Станимир Сираков. И за четиримата пациенти това е единствената опция за възобновяване след тежки и животозастрашаващи артериовенозни малформации.
Проф. Монайе е в топ три на водещите интервенционалнинерворентгенолози в света. Той идва в България по покана на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” и персонално на доцент Станимир Сираков, началник на бранш „ Интервенционална рентгенология “ в Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.
Методът, който двамата медицински експерти ще употребяват, е eндоваскуларна емболизация, при която достъпът до патологичните съдове се реализира посредством убождане на артерия на крайници. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и благодарение на специфични микрокатетри доближават до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с така наречен тъканно лепило, което ще ги изолира от естественото кръвообръщение и ще елеминира риска от по-нататъшно кървене. Ендоваскуларната емболизация на артериовенозни малформации е един от най-новите и обещаващи способи за лечение на сходни тежки положения. Той се практикува във водещите страни в света, както и от няколко години в България. Един от най-опитните в този тип терапия в света е проф. Монайе. Методът на метод, който той предлага е опция при доста тежки и комплицирани малформации, които до преди 5 - 6 години са се считали за нелечими.
Пациентите на 15 февруари – две деца
Пациентът, с който ще стартира денят на 15 февруари, е 4,5-годишно момиченце, което до ноември предходната година е било изцяло крепко. Тогава то получава кръвоизлив в мозъка, в резултат на което се сковават дясната му ръчичка и дясното краче. Детето е докарано по неотложност в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”, където след направените образни проучвания е открита мозъчна артериовенозна малформация, която е в доста рискова и комплицирана зона на мозъка. Оказва се, че е невероятно детето да бъде лекувано с конвенционалнаневрохирургична интервенция, защото, поради комплицираната зона в мозъка, вероятността да излезе по-тежък неработоспособен от интервенцията или да не оцелее е голяма. За радиохирургия (алтернативен способ, който се ползва, когато общоприетата интервенция е неприложима) пък малформацията е прекомерно огромна. Единственият вид, който остава, е детето да бъде оперирано посредством трансвенозна емболизация. Такива комплицирани случаи обаче се оперират единствено в няколко профилирани центрове по света.
„ Толкова сложна и анатомично комплицирана е малформацията, че предпочетохме дребната ни пациентка да бъде оперирана в наличието и на по-опитния проф. Монайе ”, споделя доцент Сираков. Вместо да изпрати детето за лекуване в чужбина, Д-р Сираков взема решение да се опита да докара проф. Монайе в България. Още повече, че тук го чака още един тежък случай, с който той е осведомен. Това е вторият пациент, който ще бъде опериран на 15 февруари. 18-годишният юноша идва в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” във връзка тежка епилепсия, която не се поддава на лекуване с лекарства. След направени проучвания се открива доста комплицирана малформация, която на всичкото от горната страна е много огромна. Както при дребното дете, тя е несъответствуваща за общоприета интервенция, не става за радио-хирургия, а с цел да се третира посредством ендоваскуларна емболизация би трябвало сензитивно да се редуцира размерът й. Затова доцент Сираков прави на момчето парциална емболизация, (частично задръстване на съдовете) като по този метод „ приготвя терена ” за финалната интервенция на проф. Монайе. Без тази намеса пациентът освен че ще продължи да страда от непрекъснати припадъци, само че има заплаха малформацията всеки миг да изкърви, което ще е съдбовно.
16 февруари – млада майка и 45-годишна жена
Първата пациентка на 16 февруари е 33-годишна жена, която, през 2011 година получава тежък кръвоизлив, незабавно след раждане. Лекарите от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” съумяват да спасят живота ѝ и да редуцират отчасти малформацията. Въпреки съответната интервенция обаче, младата майка към момента е с малформация, а това значи, че риск за здравето и живота ѝ продължава да съществува.
Четвъртата пациентка е 42-годишна. Както при останалите случаи, които ще бъдат оперирани от проф. Монайе и доцент Сираков, тя също е с огромна и доста комплицирана артериовенозна малформация. Пациентката страда от епилепсия от доста години. Лекувана е на няколко пъти в Клиниката по неврохирургия като до момента лекарите са съумели да редуцират малформацията на 80%. Финалната намеса ще направи проф. Монайе.
„ И двете пациентки на 16 февруари са извънредно рискови. Затова, макар че в началото визитата на професора беше планувана за 5 февруари и трябваше да бъде еднодневна, го помолихме да направи смяна в проектите си, да пристигна в България за 2 дни и да помогне и на тези млади дами ”, изяснява доцент Сираков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР