София. Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или

...
София. Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от Турски поток към България

София. Чакам писмо от Европейска комисия дали ще ми разрешат или не да стартираме договаряния за директна тръба от " Турски поток " към България. Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на обичайна годишна среща на посланиците на Република България в Централния боен клуб в София, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. Благодарен съм на Европейска комисия, че възприеха да запазим стратегическото си място за пренос на газ, разяснява Борисов. По думите му процесите в Турция вървят със мощ, която мъчно може да си представим. „ Освен това, на процедура прекрояването на енергийните потоци – радикално друго от това, което е сега, и то върви също със страшна мощ и е необратимо. Използвахме времето и направихме много в газопреносната мрежа, подменихме компресорните станции, построяваме интерконекторни връзки. С Румъния към този момент ни е подготвена. Сега се строи с Турция, Сърбия, Гърция “, сподели Борисов. Той уточни, че се е схванал с премиера на Гърция Алексис Ципрас, в случай че всички върви добре, през октомври да вършат първа копка за интерконектора с Гърция. Той изясни, че разковничето на всичко е добавката в името на газовия хъб - " европейски ". „ Южен поток “ не влизаше в разпоредбите на третия либерализационен пакет. Европейският газов хъб „ Балкан “ извършва безусловно всички условия на европейското законодателство. Ние бяхме най-лоялния член на Европейски Съюз, даже на моменти до нелепост в лоялността си “, добави Борисов. По думите му България е била безусловно кардинална, спазвайки глобите и решенията на Брюксел и е европейско си семейство, а и като един от основните поддръжници на общия енергиен пакет. „ Какво стана тогава – натовска Турция, натовска Гърци, натовска Италия, без да се преценяват въобще с никакви други правила подписаха „ Турски поток “ и „ Посейдон “, добави министър-председателят. Той напомни, че планът „ Набуко “ е бил „ хвърлен в канала “ и никой не е могъл да изясни за какво. „ Без него диверсификацията с азерски газ не може да стане. Ние имаме подписан контракт, желаят хората да го доставят, само че трасето минава през Турция. Сега внезапно ние се озоваваме в тази взаимозависимост на „ Турски поток “. Неслучайно като съдържимост е тъкмо толкоз, колкото минава в този момент от Украйна, през България и влиза в Истанбул “, сподели Борисов. Според него „ би трябвало да си си заврял главата в пясъка, с цел да не разбираш, че като завърши „ Турски поток “ и там тръгне газ, преносът през България ще спре “ и попита тогава какво ще вършим с милиардите вложения в газопреносна система.
„ Отговорът е и безпределно съм признателен на Европейска комисия, че те възприеха, че ние би трябвало да запазим стратегическото си място, спазвайки всички европейски правила за пренос на газ “, сподели министър председателят и посочи, че те се съблюдават през европейския газов хъб „ Балкан “. Той съобщи, че следва политиката си неразделно, тъй като другояче България ще остане единствено клиент. " Това съм го декларирал обществено на Европейски съвет пред сътрудниците. Казах им аз ще си подпиша в лицето на Министерство на енергетиката - Теменужка Петкова - пътната карта за 18.7 милиарда кубически метра газ да идват от " Турски поток " в България. Сега очаквам писмо от Европейска комисия дали ще ми разрешат или не да стартираме и договаряния за директна тръба към България. Докато течаха тези процеси, целият район стана подвластен от Турция. Сега при тези връзки сред Европейски Съюз и Турция може да си задаваме доста риторични въпроси кое е по-добре и кое е по-зле “, сподели още Борисов.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР