София. Благодарение на Вас България заема челно място в класацията

...
София. Благодарение на Вас България заема челно място в класацията
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: България заема челно място в класацията на отборите по информатика и информационни технологии

София. Благодарение на Вас България заема челно място в класацията на тимовете по информатика и осведомителни технологии. Вашата всеотдайна изследователска и приложна активност в региона на компютърните науки образува пред света забележителния образ на младата българска IT генерация. С тези думи президентът приветства лауреатите в състезанието Награда „ Джон Атанасов “ за 2017 гoдина и гостите на церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, оповестиха от прессекретариата на президента .
Д-р Васил Денчев - лекар по компютърните науки и основен проектант на квантов програмен продукт в Гугъл е носителят на огромната Награда „ Джон Атанасов “ за 2017 година. Научните му ползи и професионален опит са най-вече в областта на квантовата информатика, която притегля неговия интерес по време на следването му. Първите му научни достижения включват сполучливо създадена система за надзор и стабилизация на оптически интерферометър, позволяваща несъмнено разпространяване на квантови криптографски секрети ключове, както и сполучливо създадена компютърна система за автоматизирана характеризация на източници и детектори на единични фотони.
Носител на отличие Грамота „ Награда Джон Атанасов “ в категорията Награда „ Джон Атанасов “ е доктор Кристина Капанова - лекар по информатика и компютърни науки, помощник в Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките. Създаденият от доктор Капанова нов пост-обучителен развой е въодушевен от квантовата физика и имитира квантовите резултати като по този метод е в положение да обезпечи възстановяване на тежестта на синаптичните връзки в изкуствената невронна мрежа. Тя е притежател на редица самопризнания, измежду които стипендия на Световната Федерация на Учените от ЦЕРН през 2016 година, както и номинация за премията на Българска академия на науките за млад академик „ Марин Дринов “ 2017 година от Научния съвет на ИИКТ.
Д-р Станислав Харизанов е вторият притежател на отличие Грамота „ Награда Джон Атанасов “ в категорията Награда „ Джон Атанасов “. Той е лекар по математика, основен помощник в Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките. Главната му цел е създаването на бързи и ефикасни логаритми за обезшумяване, възобновяване и сегментация на изображения с висока резолюция, а математическите модели са въз основата на изпъкнала оптимизация с наложени спомагателни ограничавания.
Третият притежател на президентското отличие в тази категория е Минко Гечев -магистър по информатика в компетентност “Софтуерни технологии ” на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Той е единственият притежател на две оценки от президентските награди „ Джон Атанасов “. Неговите авторски разработки, придобили най-голяма известност у нас и в чужбина са основаният от него Codelyzer - инструмент за неподвижен разбор и автоматизирана трансформация на първоначален код, употребяващ Angular платформата на Гугъл за разработка на приложения, който има над 4 милиона сваляния за последните 6 месеца. Минко Гечев е създател и на SofiaJS - българската общественост на JavaScript разработчици.
На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамотите „ Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки “ за възпитаници и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си планове, както и грамотите „ Джон Атанасов – план с висок публичен принос “, които отличават самостоятелни и екипни планове. По традиция президентът връчи и грамотите “Джон Атанасов - възпитаници и техните преподаватели ”.
Носител на грамота на президента за план с висок публичен принос е Минко Гечев - магистър по информатика в компетентност “Софтуерни технологии ” на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
С грамота за дебютен пробив в компютърните науки президентът отличи Звездин Бесарабов за неговите планове - ArduWrite, Obitcoin и Blockchain Predictor. ArduWrite има за цел да пресъздаде неповторимия ръкописен жанр на всеки човек по допустимо най-автентичен метод, като Звездин персонално е построил личен хардуер, фърмуер и програмен продукт. Obitcoin е система за създаване на цифрови кооперативи, работещи дружно по общи планове, а Blockchain Predictor е инструмент, чиято цел е да предсказва курса на всяка криптовалута по нов способ, различаващ се от общоприетите способи, които са основани на обработването на данните за курса до даден миг.
Носителите на поощрително отличие в категорията „ Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки “ са Василен Цветков от Варна и Иван Иванов от София за реализиране на високи резултати с авторските си планове в национални и интернационалните научни състезания и фестивали. Особен принос има планът на Василен Цветков ориентиран към надзор и ръководство на процеси в селското стопанство.
За 2017г. носителите на грамоти “Джон Атанасов - възпитаници и техните преподаватели ” са Енчо Мишинев и неговият учител Антон Шиков от Ямбол, които през миналата година завоюваха челни места в множеството от най-трудните интернационалните училищен олимпиади и надпревари в направленията информатика. Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговият учител Красимир Кирилов от Монтана, които показват България в надпреварите по осведомителни технологии.
„ Във всяко издание досега, плановете на младите учени са отразявали увеличаващото се значение и роля на компютърните науки във всички области на живота. Издание 2017 година удостоверява тази наклонност. Изследванията и авторските разработки на претендентите за премията са от голямо значение за IT сектора, за обществото и за бъдещата посока на развиване на образованието, нововъведенията и научните проучвания “, съобщи Румен Радев и добави, че всеки един от участниците потвърждава, че има нужните качества да дефинира хода на развиване на високите компютърни технологии на национално, районно и международно равнище.
Президентът акцентира, че през днешния ден софтуерната промишленост образува все по-голям дял от Брутният вътрешен продукт на страната ни и, че това е секторът от стопанската система ни с най-високата добавена стойност, а средногодишното й повишаване за интервала 2006-2013 година е над 50 %.
„ За последните години приходите на българските IT компании означават растеж от над 250 %. Расте броят на заетите в бранша - единствено в софтуерната промишленост на България все още имаме над 41 000 заети и над 90 % от тях са на възраст под 35 години “, сподели още президентът и прикани спечелилите в обособените категории на състезанието да продължат работата си на последващи, по-високи равнища като приложат сегашните си резултати в български и в международни проучвателен центрове, както и в бъдещи планове, решаващи световни проблеми.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР