София. Бързите кредити се отпускат от т.нар. фирми за бързи

...
София. Бързите кредити се отпускат от т.нар. фирми за бързи
Коментари Харесай

Права на потребителите на бързи кредити

София. Бързите заеми се отпускат от така наречен компании за бързи заеми, които са небанкови институции. Въпреки че тези компании не подлежат на такова строго регламентиране както банките, те също би трябвало да дават отговор на законови условия и да имат позволение за активността си, издаденo от Българска народна банка. Започваме с тази спогодба, тъй като би трябвало да сте сигурни, че става дума точно за законно настояща небанкова институция, с цел да търсите полагащите ви се по закон права. Това оповестяват от MiniZaem.bg , които осведомят за правата на потребителите при бързите кредите.
Едно от главните условия към небанковите институции е да разгласят на видно за клиентите място своите общи условия. Те могат да бъдат сложени или в пространствата, в които могат да бъдат прочетени и от потребителите, а най-добре да бъдат оповестени в електронен тип. Някои кредитни компании като MiniZaem.bg ги ползват и като приложение към контракта за кредитиране, само че е добре клиентите да са осведомени с тях преди да се стигне до сключване на този документ. Законът е планувал наложителни реквизити към общите условия както във връзка с формата, размера на шрифта и цвета, по този начин и откъм наличие.
Всеки кредитоискател има правото да размишления по отношение на отпуснатия заем в 14-дневен период. Този отвод няма да има никакви спомагателни финансови тежести за потребителя отвън задължението да бъде върнат заемът и да се заплати законната рента върху него за интервала.
Всеки кредитоискател би трябвало да получи налична, ясно написана и с идентичен шрифт и цвят преддоговорна информация. Тя би трябвало да е на подобаващ притежател, тъй че да се употребява като доказателство за изискванията по заема. Като наличие така наречен общоприет европейски формуляр би трябвало да съдържа цялата финансова информация за заема. Клиентът също по този начин има правото да получи спомагателни уточнения върху документа, с цел да е несъмнено, че е схванал изискванията.
Договорът за кредитиране е идната стъпка, в случай че двете страни са се споразумели за него. Той също би трябвало да е на дълготраен притежател и да има идентичен цвят и шрифт. Разбираемо е, че в контракта би трябвало да са разказани всички параметри по заема – размер, лихви, вноски, обща сума, ГПР и така нататък Кредитополучателят би трябвало да получи цялата тази информация и да я прочете, като не би трябвало да има празни места в документа, които да бъдат попълвани по-късно.
Лихвеният % също предстои на специфична законова регулация. Той категорично би трябвало да бъде посочен в документите по заема, както и да се опише метода за образуването му. В случай че същият не е закрепен, би трябвало да бъде посочено ясно при какви условия той може да се промени.
Факторите и обстановките, при които ще се изисква предварително погасяване на заема, също би трябвало ясно да са дефинирани в договорната информация или в общите условия на компанията. Клиентът наложително би трябвало да бъде известен, когато тези условия настъпят и заемът му стане предварително дължим.
Други значими условия към небанковите кредитни институции се отнасят до третирането на персоналните данни. Освен че фирмите би трябвало да съблюдават законодателството при обработването на персоналните данни на клиентите си, клиентите имат и правото да им бъдат заличени данните след приключването на периодите за обработката им.
Ако потребителите на услугите на компаниите за бързи заеми не желаят да бъдат безпокоени и да получават рекламни известия, те имат правото да ги откажат. За задачата би трябвало да попитате за съответната процедура за отвод в компанията, която сте си избрали.
Не на последно място небанковите кредитни институции би трябвало да дават опцията на недоволни клиенти да изразят своята незадоволеност от предоставените услуги до шефа на компанията. Ако последният не позволи проблемите, клиентите могат да сезират и Комисията за отбрана на потребителите или арбитраж.
Познаването на правата ни като консуматори е наложително, с цел да сме сигурни, че те ще бъдат спазени. Ето за какво преди да подпишете какъвто и да е документ, деликатно прочетете и обмислете наличието му. В тази връзка е добра процедура да помолите авансово да ви изпратят документа, макар че не на всички места бихте получили такова единодушие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР