София. Българската външна политика трябва да бъде открита, принципна и

...
София. Българската външна политика трябва да бъде открита, принципна и
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев пред дипломатическия корпус: Българската външна политика трябва да бъде открита, принципна и предвидима, за да печели приятели и партньори по света

София. Българската външна политика би трябвало да бъде открита, кардинална и предвидима, с цел да печели другари и сътрудници по света. Това съобщи президентът Румен Радев на обичайния банкет за ръководителите на дипломатическите задачи, упълномощени в България, оповестиха от прессекретариата на президента . Президентът акцентира, че нашата външна политика би трябвало да се образува точно тук, в София, и благодари на посланиците за извънредно резултатната им активност и взаимното партньорство за развиване на двустранните връзки на своите страни с България.
„ Поемането на председателството на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари 2018 година е по едно и също време и предизвикателство, и отговорност, и голяма опция “ уточни президентът и добави, че страната ни има ясни цели, които ще следва през идващите шест месеца. „ Ценностите, от които се ръководим, са взаимност, политическо единение и сигурност. Важно за Съюза е и намаляването на разликите в икономическото развиване и виталния стандарт сред Изтока и Запада, Севера и Юга “, акцентира още Румен Радев.
В изявлението си президентът прикани за баланс при едновременното слагане на стратегическите дълготрайни цели за Европейски Съюз и въпросите, които не търпят отсрочване – миграционната рецесия, защитата на външните граници, дебатите за многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет на Европейски Съюз след Брекзит. „ Що се отнася до кохезионните фондове, въпросът не е дали, а по какъв начин те би трябвало да бъдат продължени по най-ефективен метод. Най-ефективното притежание на Европейски Съюз е солидарността и би трябвало да работим по този начин, че тя да бъде съхранена и развивана “, безапелационен беше президентът.
Като „ значимия приоритет “ на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Румен Радев открои европейската вероятност на нашите съседи от Западните Балкани. „ Защото без да обърнем вниманието на Европа към този район, тя не може да бъде единна, мощна и постоянна. Европейското предопределение на Западните Балкани не предстои на полемики въобще “ съобщи президентът. И добави, че в границите на този спор оценката за реализиран прогрес зависи от самостоятелните достижения на всяка страна.
„ Председателството на Съвета на Европейски Съюз не значи, че то завладява напълно дневния ред на нашата външна политика. Нашето стратегическо партньорство със Съединени американски щати и в границите на НАТО не престават да бъдат крайъгълен камък на нашата сигурност. Проектите по линия на европейската защита и ПЕСКО не би трябвало да дублират, а да допълват качествата в границите на НАТО и да основават доста по-добри условия за интеграция на европейската отбранителна промишленост “, уточни още президентът.
Румен Радев открои устрема на страната ни да задълбочи партньорството си както с нашите съседи от района, сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО, по този начин и с огромни страни като Русия, с която ни свързват дълбоки исторически, културни и духовни връзки, с Индия, Китай, Бразилия и други сътрудници от Азия и Америка с огромен капиталов капацитет.
През тази година се отбелязва и 75-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората международна война и е значимо този неповторим героизъм на българското гражданско общество да получи по-широка известност, с цел да не се позволява в никакъв случай повече езикът на омразата, антисемитизмът и ксенофобията да дефинират атмосферата, в която живеем, акцентира още в изявлението си пред упълномощените у нас дипломати българският държавен глава.
Доайенът на дипломатическия корпус в България – изключителният и пълномощен дипломат на Държавата Палестина доктор Ахмед Ал Мадбух, насочи от името на посланиците благопожелание за сполучлива година и ярко бъдеще на великия български народ.
„ През последната година станахме очевидци на значими събития, които будят паника. Някои райони страдат от спорове, други от окупация и опустошения, от естествени и породени от хората бедствия. Международната общественост, както и районните организации, би трябвало да подкрепят напъните на по-слабите страни и нации, с цел да се оправят с провокациите пред постоянното икономическо развиване и проблемите на сигурността “, акцентира доктор Ахмед Ал Мадбух.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР