София. Българската държава може да има много посланици по света,

...
София. Българската държава може да има много посланици по света,
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Професор Бар-Зоар през целия си живот остана образец за истински български патриот

София. Българската страна може да има доста посланици по света, само че българският народ има малко на брой същински посланици и това са персони като проф. Михаил Бар-Зоар. Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои с медал „ Стара планина “ първа степен родения в България знаменит израелски публицист, историк и политик, оповестиха от прессекретариата на президента . Отличието се връчва за принос в популяризирането на спасяването на българските евреи по време на Втората международна война и за развиването на двустранните връзки сред България и Израел.
Най-високото държавно отличие е израз на признанията ни за всички старания и дейности на проф. Бар-Зоар светът да научи истината за спасяването на българските евреи в един от най-мрачните интервали на европейската цивилизация, съобщи на церемонията президентът Румен Радев. Държавният глава уточни, че израелският историк, който е напуснал страната ни на 10-годишна възраст през 1948 година, през целия си живот е останал пример за същински български родолюбец.
Румен Радев дефинира като ярък миг на национална горделивост спасяването на българските евреи. „ В тези години на смъртна заплаха и мракобесие цялостен един народ се е изправи в отбрана на своите съграждани, единен от добродетели и полезности, завещани ни още от нашите възрожденци “, съобщи президентът.
От своя страна проф. Бар-Зоар означи, че високото отличие е премия за българския народ, тъй като точно негово дело е спасяването на българските евреи, въпреки и през днешния ден „ лъжливи историци “ да се пробват да посочат други спасители. Досега се пробвах да разпространя това, само че всички, които можем, би трябвало да създадем този факт притежание на целия свят, прикани проф. Бар-Зоар.
Той съобщи, че постоянно помни думите на татко си, който при напускането на България през сълзи е споделил, че евреите оставят една обичана страна, която е добра към тях. За този миг от живота си проф. Бар-Зоар описа: „ Всеки път, когато чуя химна „ Мила Родино “, се сещам за оня ден през ноември 1948 година, когато с товарен трен отпътувахме за България през Югославия към Израел. Когато минахме границата, влакът спря за административен проблем и всички слязохме – тогава 1000 души се обърнаха към българската граница и един човек стартира да пее, след това втори и трети. До няколко минути на една красива зелена котловина имаше голям хор от 1000 души, които пееха „ Мила Родино “, а татко ми и майка ми пееха и плачеха “.
Проф. Бар-Зоар уточни, че България е направила голям подарък на Израел, защото българските евреи имат принос са развиването на политиката и публичния живот израелската страна. Тези хора остават българи, тъй като имат особено отношение към България като страна, която би трябвало да бъде образец за целия свят, изясни проф. Бар-Зоар. По думите му, и България, и Израел са дребни страни, само че с морални правила и това е един от уроците от спасяването на българските евреи. Нямаме естествени благосъстояния, само че имаме морално завещание. Така че, когато има нарушаване на човешките права, колкото и „ дребни “ да сме, би трябвало да се борим с това и по този начин да дадем образец по какъв начин един дребен Давид може да победи един голям Голиат, прикани проф. Бар-Зоар.
На церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 участваха президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов, дипломати, общественици.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР