София. България ще продължи да подкрепя Република Македония в нейния

...
София. България ще продължи да подкрепя Република Македония в нейния
Коментари Харесай

България ще продължи да подкрепя Република Македония в нейния път към членство в ЕС

София. България ще продължи да поддържа Република Македония в нейния път към пълноправно участие в Европейски Съюз и е подготвена да ѝ окаже помощ по време на преговорния развой. Това съобщи ръководителят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин на среща с делегация на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония, водена от ръководителя на комисията Артан Груби, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Кристиан Вигенин означи, че визитата на македонските парламентаристи в България се реализира два дни след оповестяване на отчета на Европейска комисия, в който се насочва рекомендация за започване на договарянията за участие на Република Македония в Европейски Съюз. Надявам се, че рекомендацията ще бъде доказана от Съвета на Европейски Съюз през юни и доста скоро Македония ще стъпи твърдо на пътя на европейската интеграция, съобщи той.
Председателят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове изрази удовлетворение, че по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз България съумя да наложи тематиката за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в европейския дневен ред. Красноречиво доказателство за това е, че Европейска комисия със своите дейности и позиции поддържа този наш приоритет, акцентира Кристиан Вигенин. Надяваме се, че една сполучлива среща на върха през май ще докара до това участието на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз да остане дълготраен приоритет в политиката на Европейски Съюз, съобщи той.
Председателят на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония Артан Груби изрази признателност към България за нейната поддръжка за европейската вероятност на страната му. България прояви храброст като изведе европейската интеграция на страните от Западните Балкани като приоритет на своето председателство, съобщи той. Артан Груби осведоми членовете на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове за осъщественото от страната му в осъществяване на рекомендациите, отправени от Европейска комисия, и уточни, че Македония е решена да продължи промените.
Развитието на двустранните връзки след утвърждението на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония беше съществена тематика на диалога. Беше маркирано, че документът отваря нови хоризонти пред двустранните връзки и е причина за още по-тясно районно съдействие по предпочитани тематики, измежду които свързаността сред страните от Западните Балкани.
Кристиан Вигенин осведоми гостите, че тематиката за европейската интеграция на страните от Западните Балкани и по-добрата съгласуваност в района ще бъдат във фокуса на вниманието на последното събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - пленарния КОСАК през юни. Очаква се тогава да бъде изпратено ясно политическо обръщение за нуждата тази тематика да продължи да бъде в европейския дневен ред и през идващите ръководи.
По-рано македонските парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание.
В рамките на визитата си в България, което е първото в последните 13 години, македонските депутати от Комисията по европейски въпроси имат среща със заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и с ръководителя на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Те ще беседват и с народните представители от Групата за другарство България – Македония, със заместител министър-председателя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР