София. България ще гостува на Лувъра с изложба Преславското съкровище

...
София. България ще гостува на Лувъра с изложба Преславското съкровище
Коментари Харесай

Изложбата „Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България” ще бъде представена в Лувъра на 30 юни

София. България ще гостува на Лувъра с галерия „ Преславското богатство и Преслав - средновековна столица на България ”, която ще бъде открита публично в Париж на 30 юни 2018 година, в зала 6 на крило „ Ришельо ”. Това оповестиха от Националния исторически музей . Експозицията е отдадена на Първото българско царство и в нея вземат участие 45 паметника от Археологическия музей „ Велики Преслав ”, Националния исторически музей (НИМ) и от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ). Най-голям интерес измежду посетителите несъмнено ще провокира Преславското златно богатство, направено в Константинопол в интервала от края на ІХ в. до 971 година
Освен с каменна пластика на здания от Велики Преслав, Националният исторически музей взе участие с доста любопитен експонат - сребърен позлатен накрайник за колан. Накрайникът има форма на касета, присъща за ранновизантийските коланни обкови от VІ - VІІ в. и за някои старобългарски от VІІІ - ІХ в. Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица (вероятно патица) с превързана към шията лента. Мотивът е необятно публикуван в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийска елитарна просвета от IX – X в. Семантиката изяснява потреблението на претекста във владетелската идеология, където евентуално въплъщава обновената царска власт. Изображението намира аналог измежду паметниците на Преславското богатство – сребърна апликация с два пауна, с панделка на шията и измежду птиците със сърцевидни панделки от двустранната преславска огърлица.
Куратор на изложбата от френска страна е господин Яник Дюран, шеф на Департамента на творби на изкуството в Лувър, а от българска – гл. ас. доктор Андрей Аладжов от НАИМ и Пламен Славов, шеф на Автомагистрала – Велики Преслав. Куратор от страна на НИМ е гл. ас. доктор Мариела Инкова, завеждащ отдел „ Археология ”. Финансирането ѝ е обезпечено от Министерство на културата на Р България и отчасти от музей Лувър.
„ Преславското богатство и Преслав - средновековна столица на България ” ще продължи до 5 ноември 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР