София. България получи официална покана да участва в Международния фестивал

...
София. България получи официална покана да участва в Международния фестивал
Коментари Харесай

България е поканена да участва през 2018 г. в Международния фестивал на книгата в столицата на Иран

София. България получи публична покана да взе участие в Международния фестивал на книгата през 2018 година в Иран. Поканата към българските издатели да се включат в ревюто в Техеран насочи през днешния ден краткотрайно ръководещият посолството на Иран в София Хасан Дотаги по време на работна среща с министъра на културата Боил Банов в Министерството на културата, оповестиха от пресцентъра на министерството.
В хода на диалога бяха разисквани положението и вероятностите за развиване на двустранното съдействие в региона на културата сред България и Иран. Сред акцентите на срещата бяха отбелязването на 120 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни и 70 години от началото на културното съдействие сред България и Иран.
Хасан Дотаги cъобщи, че посолството планува в София да бъде извършена Седмица на културата на Иран, в която ще бъдат включени прояви в региона на музиката и изобразителните изкуства, културното завещание, както и изложения на ръчни занаяти, на детски рисунки и други Дипломатът означи, че Иран има желанието да бъде и фокус страна в Софийския интернационален панаир на книгата през декември 2017 година В тази връзка и.д. шефът на Дирекция " Международни и районни действия " в Министерството на културата доцент доктор Венцислав Велев, който също взе присъединяване в срещата, подсети, че Асоциация „ Българска книга ” /АБК/ е главен уредник на Панаира на книгата в НДК, като пое ангажимент да спомага да бъдат открити директни контакти с АБК.
Временно ръководещият посолството Хасан Дотаги насочи покана от името на министъра на културата на Иран Сайед Реза Салех Амири към министър Банов да посети Иран.
Министърът на културата Боил Банов изрази мнение, че политическите контакти сред двете страни могат да допринесат за активизиране на директните контакти сред културните институции и създатели.
На срещата през днешния ден в Министерството на културата участва и Мохаммад Али Киани, консултант по културните въпроси на Изменник на родината Иран, под чието управление работи Културното посланичество на Иран в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР