София. България отбеляза Деня на българската просвета и култура и

...
София. България отбеляза Деня на българската просвета и култура и
Коментари Харесай

България отбеляза 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

София. България означи Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. На този ден българите популяризират делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по концепция на Найден Геров българското учебно заведение в Пловдив провежда първото празненство, отдадено на св. св. Кирил и Методий. Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 11 май по остарял жанр и 24 май по нов жанр последователно се трансформира в общобългарски празник на просветата. Сведения за честването на този ден като празник на българската култура има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните възпитаници в България през 886 година Създатели на глаголицата, те превеждат богослужебните книги, нужни в раннохристиянска България.
Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност бе маркиран с празнични шествия, общоградски тържества и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Светите братя Кирил и Методи в цялата страна. Във всички епархии на Българската православна черква бяха отслужени празнични молебени.
Шествието във връзка празника в столицата потегли от Археологическия музей, под съпровода на гвардейския внушителен духов оркестър и стигна до паметника на Св. Св. Кирил и Методий, където празнични речи произнесоха президента на Република България Румен Радев и кмета на София Йорданка Фандъкова.
В своите празнични слова президентът Румен Радев акцентира, че в случай че желаеме децата ни да порастват в страна на знанието и просветата, би трябвало да сме непримирими към незнанието. По думите му идната стъпка е речникът, а по пътят на знанието имаме една щастлива участ – нашият език. „ Когато думите изпадат в давност, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото, само че с цел да реализираме свободата, първо би трябвало да владеем словото “, сподели още президентът.
Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че всеки 24 май честваме възраждането на знанието като мощ и духовно единение, като общ вербален хоризонт, който ни прави народ с бъдеще. Тя добави, че най-истинската идея, която може да сплоти нашата обща сила и блян е образованието и че огромната смяна стартира сега, в който вратата на класната стая се затвори и учителят застане против тези 30 изпитателни, любопитни детски погледи и дружно се трансфорат в един клас, в една общественост.
След празничните им слова, гвардейци сервираха венци от името на формалните лица пред паметника на светите братя пред Народната библиотека. След това в постройката на библиотеката бе открита галерия „ Българска ръкописна традиция през вековете “, отдадена на развиването на българската ръкописна традиция през вековете. На изложбата има 11 табла, които показват хронологично стадиите на развиването на ръкописа, а тя ще бъде отворена за гости до 30 май.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР