София. България отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи.

...
София. България отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи.
Коментари Харесай

С церемония в Централната софийска синагога бе отбелязана 75-ата годишнина от спасението на българските евреи през Втората световна война

София. България означи 75 години от спасяването на българските евреи. Всяка година на 10 март почитаме делото на Пловдивския митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и Софийския екзарх Стефан, които предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. В този ден отдаваме респект и на паметта на жертвите на Холокоста. Денят на Холокоста и на потърпевшите от закононарушения против човечеството е разгласен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година Същата година е маркиран за първи път у нас.
75-ата годишнина от спасението на българските евреи през Втората международна война бе маркирана с гала в Централната софийска синагога. На нея участваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, водачът на БСП-София Калоян Паргов, публични лица от България и Израел, както и представители на управленията на международни еврейски организации, измежду които Роналд Лаудер - президент на Световния еврейски конгрес, Роберт Сингер - изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и доктор Александър Оскар - ръководител на Организацията на евреите в България „ Шалом ”. За да отбележат годишнината от спасяването на българските евреи, особено в страната ни дойде и Ейтан Броши - член на израелския парламент и ръководител на групата за другарство сред България и Държавата Израел, както и ръководителите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.
" Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, храброст и неотстъпчивост да отбрани евреите " съобщи министър председателят Бойко Борисов. Той означи, че във времена, когато в доста страни самите жители са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил фактически героизъм. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени. Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, само че подвигът на българския народ не би трябвало да се омаловажава поради това. Факт е, че различен не го е направил - създали са го българите. Дълбок реверанс към нашия народ от всички нас към тези генерации, които тогава са удържали, сподели още Борисов.
" В днешно време това е още един доста мощен исторически миг, който актуалните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това благополучие, в което живеем в този момент ние, актуалните генерации ", съобщи министър председателят и означи, че дружбата сред България и Израел е за епохи.
Министър-председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи " Шалом " - " Шофар ". " Приемам премията просто тъй като и аз съм една мъничка парченце от българския народ, фактически знаейки какъв брой е мъчно, по какъв начин са се справили и по какъв начин са застанали твърдо. Това би трябвало да е образец за нашето потомство ", съобщи Борисов, приемайки оценката. " Ако имаше метод на това място целият български народ да застане и да получи премията, щеше да е най-правилно " добави министър председателят като означи големия героизъм на българския народ, на българската черква и на всеки, който е имал и мъничка заслуга за спасяването на евреите от нацистката машина на гибелта.
Отличието получи " Шофар " и кметът на София Йорданка Фандъкова.
За Агенция " Фокус " водачът на Горско стопанство на БСП-София Калоян Паргов съобщи, че спасяването на евреите в България е мотив за горделивост, тъй като в един сложен интервал, черен интервал освен от българската, само че и от европейската и международната история, българският народ е имал куража да каже „ не “ на депортацията на своите сънародници и другари от еврейски генезис. Той означи, че във времето, в което живеем, от ден на ден нарастват деянията на антисемитизъм, профашистки прояви и е време да си спомним историческата истина за тези времена с оглед недопускането на сходни прояви през днешния ден. „ Имало е много сигнали, които са предшествали тези събития и на които европейските водачи тогава надали са отделяли такова внимание. Така е и през днешния ден – сякаш сме заспали пред тези прояви, с които е осеяна Европа, пред този краен шовинизъм, който превзема в това число и България. Днес това е мотив първо на национална горделивост за куража, който е имал целия народ и второ, с цел да подсети, че такива прояви не трябва да се толерират “, добави той. Според Паргов актуалният прочит на тези събития е, че Европа, и в частност България, не би трябвало да спи и да подминава всеки акт на сходна демонстрация, който и през днешния ден виждаме в нашето съвремие. „ Дали ще бъдат свастики по разнообразни фасади, дали прояви като Луковмарш, дали ще бъдат събирания на младежи, които ще маршируват или ще бъдат облечени с облекла, напомнящи оня режим, че всичко това не е приключило добре за Европа. Спасяването на евреите в България демонстрира единствено едно – че формалното държавно управление е съдружник с нацистка Германия, само че народът се опълчва изрично на следване на тази профашистка, антихуманна, антисемитска, античовешка и расистка политика “, сподели още Калоян Паргов.
Той добави, че на днешната дата почитаме паметта и на всички тези, които не успяхме да спасим отвън българските територии, които отпътуваха за концлагерите и откриха своята гибел.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР