София. България напълно осъзнава отговорностите, които ще има като председател

...
София. България напълно осъзнава отговорностите, които ще има като председател
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Като председател на ЕС България ще работи за постигането на общоевропейски решения

София. България изцяло осъзнава отговорностите, които ще има като ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Ще работим за реализиране на решения по значимите общоевропейски тематики, учредени на взаимност и взаимни отстъпки, с цел да бъдат те оптимално допустими за всички страни членки. Това съобщи заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си с европейския комисар по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер, който е на посещаване в София, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Двамата разискаха идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и тематиките, които попадат в неговия фокус, измежду които дебатът за бъдещето на Европа, провокациите, пред които е изправен бюджетът на Съюза след Брекзит, и договарянията за идната Многогодишна финансова рамка (МФР). Министър Захариева и комисар Йотингер се сплотиха към разбирането, че е належащо намирането на прецизен баланс сред новите цели като Отбранителния фонд, Цифровия дневен ред, инструментите за еластичност, ориентирани към реакция при рецесии и миграция и обичайните принадлежности и политики на Европейски Съюз. Двамата бяха безапелационни, че насочването на старания в една съответна област не трябва да бъде за сметка на други основни политики и принадлежности. Комисарят Йотингер акцентира, че финансирането на новите цели като миграция и защита не би трябвало да е за сметка на кохезионната политика.
Те подчертаха и нуждата от по-ефективна Кохезионна политика, която да има забележими резултати за жителите и да води до действително доближаване. „ Страната ни е измежду най-големите поддръжници на кохезията. За нас кохезията не е единствено инфраструктура, а хоризонтална политика, която е обвързвана с стопански растеж, повишение на приходите и основаване на работни места. Тя би трябвало да бъде фокусирана и ориентирана към хората “, означи министър Захариева.
„ Амбицирани сме да участваме интензивно в подготовката на политическата полемика по идната Многогодишна финансова рамка и ще дадем своя принос в договарянията. Работим в тясно съдействие с екипа на Министерството на финансите и екипа на заместител министър-председателя Томислав Дончев “, съобщи още тя.
Що се отнася до Западните Балкани, Захариева посочи, че Европейският съюз би могъл да подкрепи района освен политически, само че и посредством практични ограничения, които да подтикват този пазар от 22 милиона души.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР