София. България и Азербайджан да интензифицират съвместното си сътрудничество в

...
София. България и Азербайджан да интензифицират съвместното си сътрудничество в
Коментари Харесай

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството в сферата на енергетиката

София. България и Азербайджан да интензифицират взаимното си съдействие в областта на енергетиката. Това потвърдиха българският енергиен министър Теменужка Петкова и Мурат Хейдаров, изпълнителен шеф на азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР Болкан, дъщерна компания на азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР. В наличието на министър Петкова и на изключителния и пълномощен дипломат на Република Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова, „ Булгартрансгаз “ ЕАД и СОКАР подписаха меморандум за съгласие. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
Основна цел на документа е двете страни да проучат опциите за спомагателни направления за доставка на природен газ, както и за транспорт през България до други пазари от Югоизточна Европа. СОКАР показва подготвеност да изследва техническите и търговски благоприятни условия на съществуващата преносна система, оперирана от „ Булгартрансгаз “ ЕАД, в това число и бъдещото й уголемение като да вземем за пример с построяването на газоразпределителния център „ Балкан “, за транзитиране на спомагателни размери природен газ от Южния газов кулоар през територията на България до други европейски пазари. Тези спомагателни количества не включват съществуващите контрактувани размери, планувани да се доставят до България, според съглашението сред СОКАР и „ Булгаргаз “ ЕАД от септември 2013-та година, както и могат да бъдат алокирани в бъдеще и са обект на осъществяването на нови планове за рандеман.
„ Основен приоритет в бранш „ Енергетика “ за сегашното българско държавно управление е гарантиране на енергийната сигурност, както и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За неговата реализация разчитаме в огромна степен на съдействието ни с азербайджанската страна “, акцентира министър Петкова пред Хейдаров. С реализацията на концепцията на държавното управление за създаване на газоразпределителен център „ Балкан “ ще се обезпечи опция за действително работещ пазар на природен газ в района на Югоизточна Европа, добави още тя. По думите й българската газова инфраструктура се развива на чудесно ниво и би могла да обезпечи достъп на азербайджански природен газ до трети страни.
Хейдаров, представител на СОКАР, съобщи стратегическото значение на двустранното българо-азербайджанско съдействие в областта на енергетиката. „ България е един от основните участници в Южния газов кулоар и благонадежден сътрудник в реализацията на различни газови доставки до Европа от находището „ Шах Дениз “ в Азербайджан, както и от други евентуални залежи, в това число от трети страни производители “, акцентира Хейдаров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР