София. България бележи ръст от 7,3% в броя на чуждестранните

...
София. България бележи ръст от 7,3% в броя на чуждестранните
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: България отчита 7,3 % ръст на чуждестранните туристи за периода януари-ноември 2017 г.

София. България бележи растеж от 7,3% в броя на задграничните туристи от януари до ноември 2017 година по отношение на същия интервал година по-рано, сочат данните на Национален статистически институт. За 11-е месеца на годината страната ни е посрещнала 8 425 620 задгранични посетители. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма .
Най-много туристи сме посрещнали от Гърция, Румъния, Германия, Турция, Русия, Македония. Над 1 060 000 са били посетителите от Гърция, което е растеж от над 8 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година. Повече от 12 % е нарастването на туристите от Турция. Пътуващите от Румъния пък са били 1 054 170. Повече от 853 120 посетители сме посрещнали от Германия, което е повишаване с над 5%, сочат още данните. Само през ноември общият брой визити на задгранични туристи в България е бил 399 517.
„ Данните са извънредно положителни. Ако запазим това повишаване имаме действителен късмет да надхвърлим 9 млн. туристи на годишна база. Това би било връх и ще работим интензивно, с цел да го реализираме “, разяснява министърът на туризма Николина Ангелкова. И добави, че Министерството на туризма ще продължи дейната си активност за превръщането на България в целогодишна дестинация.
„ Отчетените данни дават опция и упоритост да се стремим през 2018 година да достигнем 10 млн. задгранични туристи, които да предпочетат страната ни за отмора или пътешестване “, уточни още министър Ангелкова.
Над 6,3 милиарда лева са приходите от интернационален туризъм за 10-е месеца на тази година, сочат данните на Българска народна банка. За интервала януари - октомври 2017 година се регистрира растеж от 9,2% по отношение на същите месеци година по-рано. За месец октомври тази година постъпленията от интернационален туризъм и пътувания възлизат на близо 394 млн. лева Нарастването по отношение на месец октомври миналата година е 6,6 на 100.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР