София. Българинът, макар и бавно, но сигурно, осъзнава, че като

...
София. Българинът, макар и бавно, но сигурно, осъзнава, че като
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите в България знаят и ползват все по-активно своите права

София. Българинът, въпреки и постепенно, само че несъмнено, осъзнава, че като консуматор има права, че когато те бъдат застрашени или нарушени, би трябвало да има интензивно държание и търси институциите за подпомагане. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред уеб страницата LiveNews.bg, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Той означи, че включването в този развой на медиите, които се употребяват с доверието на жителите, способства за усъвършенстването на потребителската отбрана и за това нарушителите освен да получат заслужено отмъщение, само че и да осъзнаят грешките си.
При разглеждането на разнообразни предложения, преди да се спре на съответен избор, в пряк контакт с търговеца потребителят може доста елементарно да се ориентира, когато нещо не е наред. „ Усетите ли, че се пробват да Ви шантажират, съветът ни е да не предприемате по-нататъшни дейности, най-много свързани с авансово възнаграждение. Понякога това се изисква, а след това доста мъчно се възвръщат назад платените пари за нищо “, обърна внимание Маргаритов.
Той изясни, че в хода на една ревизия на Комисията по сигнал може да се откри дали има действителен проблем. „ Започваме инспекцията от началния миг. Когато става дума за туристически артикул – от определяне степента на категоризация на даденото място за настаняване или заведение и след това по изискванията на Наредбата за категоризиране на туристическите обекти се вижда дали това, което би трябвало да бъде предоставено, е налично и правилно обезпечено “, уточни Маргаритов.
„ В последните интервали много сме стегнали примката към мобилните оператори “, сподели още Маргаритов. Той акцентира, че има и достижения във връзка с въпроси, които години наред преди този момент тормозеха хората, като да вземем за пример предварителното преустановяване на срочни контракти, при което се изискваше възнаграждение на всички месечни такси до края на интервала им на деяние. „ Сега към този момент и с трите съществени мобилни оператора сме постигнали правосъдни съглашения, по силата на които не могат да желаят неустойки в по-голям размер от три общоприети месечни такси. За непоисканите услуги също имаме някои решения, които доведоха до там, че те към този момент не са толкоз всеобщо събитие, колкото преди “, уточни ръководителят на КЗП.
В хода на диалога Маргаритов сподели, че секторът на бързите заеми относително неотдавна се създава в България, само че без значение от това са основани механизми за действието на такива компании – би трябвало да имат избран капитал, записват се в Българска народна банка и така нататък „ Проблемът е, че хората от време на време не си дават сметка, че тези заеми са скъпи. Дори бих споделил, че техният главен белег е по-скоро, че са скъпи, в сравнение с че са бързи. Скъпи са, тъй като са рискови, защото някои от потребителите не съумяват да се издължат навреме, а търговците би трябвало да си върнат най-малко част от заетите пари “, изясни той. В тази връзка ръководителят на КЗП посъветва деликатно да се преценя преди пристъпване към тегленето на сходен заем, като се употребява интензивно и рационално наложителна преддоговорна информация.
„ Имало е случаи, в които сме установили, че не се дава така наречен Стандартен европейски формуляр с тази информация или че в него липсват значими условия, които би трябвало да участват. Например, че до три дни след сключването на контракта би трябвало да визиите гарант, който да дава отговор на избрани условия – да има даден най-малък месечен приход и прочие и в случай че не съумеете, се планува заплащането на наказателна клауза.
„ Проблеми при интернет продажбите пораждат най-много със сайтове-фантоми ", означи Маргаритов. Той изясни, че тези „ електронни магазини “ нормално се появяват за малко, оферират артикули на нереалистично ниски цени, осъществят бързи облаги и изчезват, като потребителите нито получават поръчките си, нито могат да си върнат предплатените суми за тях. Могат да се разпознаят и по това, че нормално са доста нескопосано направени, в това число и с правописни неточности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР