София. Ако Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да

...
София. Ако Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева: Очаквам европейските лидери да покажат смелост като колегите си от Западните Балкани

София. „ Ако Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да се запомни с едно нещо, това ще бъде отпушването на процеса за европейска интеграция на Западните Балкани “, сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред представители на проведеното гражданско европейско общество, оповестяват от пресцентъра на Министерство на външните работи .

„ Преди началото на Председателството трябваше да убедим европейските си сътрудници, че границите на Европа не свършват пред Балканите, а водачите на нашите съседи и другари от Западните Балкани – че би трябвало да не престават с промените “, сподели министърът в Бояна. Там тя се включи в изнесено съвещание на група „ Работници “ на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК). Според министъра втората задача се е оказала по-трудна, само че балканските водачи са изненадали всички, като са посочили, че могат сами да вземат решение проблемите и по този начин са опровергали клишето за „ балканизация “ като отвращение за разговор и изолация.
„ Договорът за другарство сред България и Република Македония даде първичния подтик. Последваха договорите за демаркация на границата сред Косово и Черна гора, договорът сред Скопие и Атина и продължаването на разговора сред Белград и Прищина със символичното здрависване сред водачите им в София “, уточни министърът. Тя добави, че чака на идния Европейски съвет на 28-29 юни водачите на 28-те страни членки да дадат зелена светлина за начало на предприсъединителните договаряния с Албания и Република Македония.
„ Очаквам в края на нашето Председателство европейските водачи да покажат храброст и да стартират договаряния “, сподели министър Захариева. Тя изрази оптимизъм, че това ще се случи, тъй като се следи смяна измежду европейските настройки по отношение на договарянията със страните от Западните Балкани. „ В началото всички гледаха доста скептично на теорията ни, че районът е значим освен за непосредствените си съседи като България, само че за цяла Европа. Сега това виждане се споделя в голяма степен от сътрудниците ни и ние като ротационен ръководител на Съвета можем да се гордеем с това достижение “, добави тя.
Политическият развой е крачка в вярната посока, само че незадоволителна, в случай че Европейски Съюз не даде и практическа поддръжка и тук страната ни може да служи за образец, продължи посланик №1 на България. „ Стремежът ни е да създадем балканска мрежи за започващи предприятия, тъй като България първа в района сътвори с европейски пари не един, а цели три фонда за вложение в стартъпи и през днешния ден те са толкоз развити, че оказват помощ на младежи с бизнес хрумвания от задачите Балкани. “
Това е измежду съответните ограничения за справяне с младежката безработица, която на Западните Балкани е сред 55 и 64 %, акцентира Захариева.
Засягайки проблемите на трудовия пазар, тя обясни и позицията на България по въпросите за трудовата миграция в Европа. „ Трябва да работим по три стълба. “
Първият е външноикономическият и включва разнообразни принадлежности по стратегии за развиване, борба с климатичните промени, които основават „ екологични емигранти “ и предварителна защита на спорове, подбудени от хора.

Втора стъпка са границите. „ Не бива в Европейски Съюз да се ограждаме и отделяме един от различен. Трябва да поставим дружно старания и да се солидаризираме с страните по външните граници “, акцентира министър Захариева.

Третият дирек е завършването на промяната за европейската политика на леговище.
„ Мисля, че с ваша помощ можем да подтикваме политиците от всички страни членки да проявят повече храброст и тук “, заключи вицепремиерът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР