Sofia24.bg ще ви разкаже за един много интересен плод, който

...
Sofia24.bg ще ви разкаже за един много интересен плод, който
Коментари Харесай

Наричат го плод на паметта, защото е много полезен за мозъка

Sofia24.bg ще ви опише за един доста забавен плод, който се назовава салак. Той е вид дърво от семейство Палмови. За негова татковина се счита Индонезия. Тази палма има листа с дължина до 6 метра. Любопитно е, че всяко листо има двуметрова ръкохватка с шипове. Плодовете растат на групи в основата на листата и са известни още като змийски плод, тъй като имат люспеста кожа. 

Големи са колкото смокиня, само че имат връх. Пулпът е кадърен за консумация. Плодовете могат да се белят. Това най-лесно става като хванете връхчето и го прищипете, като кожата ще се отлепи. Плодът от вътрешната страна се състои от три дяла, съдържащи огромно негодно за консумация семе. Лобовете наподобяват на огромни белени скилидки чесън. Вкусът нормално е сладостен и кисел. 

Плодът съдържа витамин С, протеини, въглехидрати, бета-каротин, тиамин, калций, фосфор, желязо, диетични фибри, както и сапонини и фенолни съединения. Смята се, че съдържа повече бета-каротин от морковите. Той е доста потребен за мозъка. Именно по тази причина доста хора назовават салака плод на паметта. Помага за здравето на очите и при неприятно храносмилане. Има антиоксидантни свойства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР