Sofia24.bg ще ви разкаже за един интересен и полезен зеленчук,

...
Sofia24.bg ще ви разкаже за един интересен и полезен зеленчук,
Коментари Харесай

Горчиво е на вкус, но е много полезно за метаболизма и очите

Sofia24.bg ще ви опише за един забавен и потребен зарзават, който към този момент може да бъде платен и в България. Съществуват разнообразни сортове радичио, които се разграничават освен по външен тип, само че и по съставки и усет. Зеленчукът е прочут на хората като храна още от антични времена и в предишното е било наричано  " Синя цикория “. В наши дни радичио се отглежда съвсем по целия свят. Водещите страни, в които се отглежда, са Италия, Турция и Нова Зеландия. Има разнообразни типове радичио - Тревизо с по-сладникав усет, и Кастел Франко, чийто цвят е зелен и има червени петна. Кастел Франко безусловно наподобява на цвете покрито с кръв. 

Радичио е относително горчиво на усет, можете да се резервира свежо до една седмица в хладилника. Радичио съдържа голям брой потребни субстанции и минерали и по тази причина се счита за безспорен имуностимулатор. Заслужава си да се упоменат витамините - от група В, А и С, както и минералите калий и калций.

В листата му се съдържат и доста антиоксиданти, кото са потребни за очите.

То оказва удобен резултат върху метаболизма, а горчивите субстанции подкрепят работата на черния дроб и жлъчния мехур. На нашия пазар може да намерите радичио в виолетов цвят. Изобилието от фибри и вода, както и ниското наличие на мазнини, го вършат подобаващ за диети и намаляване. В 100 грама листа радичио има единствено 100 калории.

Ако решите да готвите с него или да го добавите към вашата салата, би трябвало да премахнете външните листа и да го измиете хубаво под течаща хладка вода. Най-важното нещо при приготвянето му е да премахнете бялата вътрешност, тъй като това е най-горчивата част от зеленчука.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР