Софарма планира да увеличи капитала си чрез издаване на варанти,

...
Коментари Харесай

"Софарма" планира да набира капитал с издаване на варанти

" Софарма " възнамерява да усили капитала си посредством издаване на варанти, които ще дават право на записване на нови акции за период от три години. Съветът на шефовете на фармацевтичната компания е приел да бъдат издадени 44.9 млн. броя от новия за нея вид финансови принадлежности, като всеки ще коства 0.28 лева Така единствено от тях в сдружението могат да постъпят 12.58 млн. лева

В известието до БФБ не се показва какъв брой акции може да бъдат издадени против варантите, посочена е единствено цената на практикуване - 4.13 лв., което е към 80 ст. над настоящите борсови котировки на акциите на " Софарма ". Минималният предел за успеваемост на емисията е 22 466 317 броя варанти, което значи че тя ще се осъществя единствено в случай че има инвеститорски интерес за най-малко половината от препоръчаните бумаги.

Варантите са принадлежности, които дават право, само че не и обвързване на притежателите им да запишат акции на компанията при избрана цена. За вложителя той би имал смисъл да се употребява, в случай че цената на практикуване плюс цената му са по-ниски или най-малко равни на пазарната на една акция. В противоположен случай за него би било по-изгодно просто да закупи акции на борсата. Обикновено издаването на варанти цели последователно набиране на капитал от една компания - по тази причина и се слага период, в който могат да се упражнят книжата.

Повече информация за желанията на " Софарма " ще има в бъдеще, защото следва внасяне на проспект за утвърждение от Комисията за финансов контрол. За финансов съветник по емисията е определен " Мейн капитал ", а за капиталов медиатор " МК брокерс ".

" Софарма " е една от най-големите обществени компании в България с капитализация от съвсем 450 млн. лева В момента една акция на компанията се търгува за малко над 3.3 лева, като за последната година са поскъпнали с близо 14%.

През април общото заседание на " Софарма " промени устава, с което се даде право на съвета на шефовете да взема решения за увеличение на капитала до постигане на размер от 750 млн. лева в период от 5 години след вписването им в Търговския указател. В момента акционерния капитал на сдружението е 134.8 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР